Otthon / Barcsi hírek / Újra tiszta víz folyik Barcson és tíz más településen a csapból – befejezték a fejlesztést
Kép forrása: www.life.hu
Kép forrása: www.life.hu

Újra tiszta víz folyik Barcson és tíz más településen a csapból – befejezték a fejlesztést

Évekig tartó kálvária után végre tiszta ivóvizet ihatnak a barcsiak és tíz környekékbeli településen élők. Befejeződött a barcsi kistérség társult településeinek másfélmilliárdos ivóvízminőség javító beruházása.

Barcs, Babócsa, Bolhó, Drávagárdony, Drávatamási, Kastélyosdombó, Komlósd, Péterhida, Rinyaszentkirály, Somogyaracs települések lélegezhettek fel végre, hiszen az elmúlt időszakban rengetegek kellett bosszankodniuk az ivóvíz minősége miatt. A víznek a színe, a szaga is hagyott kivetni valót maga után, és a fürdés, mosás sem volt mindig egyszerű művelet. A víz minősége nem felelt meg a kormányrendeletben meghatározott egyéb feltétleknek. A nyáron bekövetkezett helyzet miatt felkerült az „i”-re pont, Barcson közel egy hónapig lajtos kocsi hozta a vizet, mert a vízhálózatban baktériumos fertőzöttség volt.

– Egy 2009-ben indult, igen hosszú folyamat lezárásához érkeztünk, és végre minden problémát megoldottunk – mondta a pénteki zárórendezvényen Karvalics Ottó, Barcs polgármestere. – Most már új vízbázisról érkezik az egészséges ivóvíz a barcsiakhoz egy korszerű víztisztítási technológia alkalmazásával.

Barcson másfél millió forintból új, parti szűrésű törpe csápos kút épült a Dráva mellett. A víz innen már egy egészen új vezetéken jut el a barcsi vízműtelepre. A már megtisztított víz ezentúl vízvezetéken jut el a fogyasztókhoz. A drávagárdonyi vízműnél vízkezelő-berendezés csökkenti a helyi kút vas, mangán, arzén és ammónium tartalmát.

– Összesen 1630 folyóméteren hálózati és 164 csomóponti rekonstrukció történt, szinte a teljes hálózat tisztítása megvalósult – tájékoztatott Szabadics Attila, a kivitelező Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. alelnöke, aki készre jelentette a munkát. – Most akkor szavak helyett folyjon a tiszta ivóvíz! A most zárult beruházásnak köszönhetően nem csak a lakossági panaszok szűnhetnek meg, ha nem 16 ezer lakos egészséges vízzel való ellátása is megoldódik. A DRV Zrt. azt ígéri, a napokban beáll a fertőtlenítő szerek adagolása is egy optimális szintre, így hamarosannem kell már klór-dioxidos víz miatt sem bosszankodnia a Dél-somogyiaknak.

Megújult a vízellátás

A sonline.hu cikke nyomán sikerült a vízellátási problémát megoldani Bolhón. A régi határőrségi épületek rendszerén keresztül jutott ugyanis a vízhez egy utca a településen, azonban a régi, elavult vízvezetékből rozsdás és büdös víz folyt sokáig. A sonline.hu-nak a lakók elpanaszolták a problémájukat. Egy négy-öt millió forintos beruházással, a barcsi többcélú kistérségi társulás támogatásával a fővezetékre kötöttek rá a helybeliek, kikerülve így a régi, rossz és elavult rendszert. Horváth Csaba polgármester elmondta, hogy az önkormányzat a földmunkák elvégzésekor közmunkásokkal segített. Most már az egész faluban tiszta vizet kapnak a településen élők, nincs minőségi probléma. A víz egészen eddig Bolhó-Babócsa térségéből egy kútról érkezett az ivóvíz, de a jövőben most már Barcsról kaphatják majd a vizet. Azt remélik, hogy javul az ellátás, mert a bolhóiak hallottak arról, hogy Barcson gondok voltak az ivóvíz minőségével, de már úgy tudják, a hibát elhárították már.

Forrás: sonline.hu nyomán 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: