Otthon / Ország-Világ / Négy évszakossá tennék a Balatont
A kép forrása: www.youtube.com

Négy évszakossá tennék a Balatont

A lángososok és a strandbüfék már zárva vannak, az üzletekben pedig a bikinik és papucsok helyét sapkák és kabátok foglalják el, de a sokszor sarkvidéki szél és hideg ellenére sem kihalt a Balaton. A régió különbözői vendéglátói ugyanis összefogtak, és célul tűzték ki, hogy megszüntetik a szezon fogalmát. Jó néhány étterem és borászat tart nyitva most is.

Szezon nincs, Balaton van! Az elmúlt években egyre többen fedezik fel a tavat a bűvös augusztus 20-i dátum után is. Számos kezdeményezés indult a tó körül, hogy felerősítse ezt a trendet, és úgy tűnik, működnek is. Idén tavasszal a Balaton legismertebb borászai és vendéglátósai fogtak össze, hogy tegyenek valamit a tópart turizmusáért és gasztronómiájáért. Egész évben élhető és élvezhető Balatont szeretnének. Ősszel ismét találkoztak, és egy performansz keretében megnyitották a szezont: mármint az őszi-télit. A badacsonyi strandon asztalt, székeket és hordókat tettek a vízbe, és így kínáltak borokat, ételeket. Majd hagyományteremtő gesztusként kihozták a terített asztalt a Balatonból, mivel ősszel és télen már nem annyira a víz, a fürdés miatt mennek a vendégek.

A nyári tömegturizmus után most leginkább a minőségi szolgáltatók vannak nyitva a Balatonnál, mondta el Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke a Kossuth Rádió Közelről című műsorában. Hozzátette: a korábbi évekkel összehasonlítva változik a trend, többen mennek a Balatonhoz a nyári szezon után is, ma már a vendégéjszakáknak csak körülbelül a fele esik a nyári időszakra, pedig tudatos építkezési program még nem is kezdődött, arról nem is beszélve, hogy komoly központi beruházásokra is szükség lenne. A balatoni tömegturizmus ugyanis még a Kádár-korszakban alakult ki, az akkori infrastruktúrára, ingatlanokra épül. A szezon négy évszakossá tételéhez szerkezetátalakítási programra is szükség van, hangsúlyozta Kardos Gábor, aki szerint tavasszal, ősszel és télen sokkal szebb a Balaton, mint nyáron, és a régió nagyon izgalmas ezekben az évszakokban is.

Úttörők a téli szezonban

006-ban Schindele Viktor testvérével kávéházat nyitott Balatonfüreden. Eddig semmi különös nem lenne a történetben, de ők mindezt télen tették, és azóta is nyitva tartanak egész évben. A testvérpár évekig külföldi vendéglátóhelyeken dolgozott, hazatérve pedig szerették volna megmutatni, mit tanultak. Az első három év nagyon nehéz volt, de elszántak és kitartóak voltak, így ma a nyári időszakban szinte megközelíthetetlen a Karolina, és ősztől tavaszig is sokszor telt ház van. Schindele Viktor elmondta azt is, hogy egymást erősítik az üzletek, minél többen vannak nyitva, annál vonzóbbak, sőt a vendéglátóhelyek egymáshoz is küldik a vendégeket.

Egyre népszerűbb a Balaton-felvidék

Az elmúlt években nemcsak a közvetlen tóparti, hanem a Balaton- felvidéki települések is egyre népszerűbbek lettek. Kirándulni a Szent György-hegyen vagy ellátogatni a káptalantóti piacra, majd megebédelni egy étteremben – mind-mind olyan program, amihez nem szükséges a kánikula. A Káli-medencében sok-sok túraútvonal, programlehetőség várja a pihenni vágyókat egész évben, és nagyon megkapó az aurája.

A Káli-medence egyik gyöngyszeme az alig négyszáz főnyi Köveskál, amelyet gasztrofaluként is emlegetnek. Itt működik évek óta a Kővirág étterem, amelyet a tulajdonosok igyekeznének legalább egy-két hónapra bezárni télen, de olyan nagy az érdeklődés, hogy ezt nehezen tehetik meg. Zakar Kata tulajdonos elmondta: 2007 óta kezdték kitágítani a szezont, a novemberi hétvégéken is nyitva tartottak, és ma már decemberre is van igény.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Jakab Péter milliókért foglalkoztatott tanácsadója ment megzavarni egy miskolci rendezvényt

A “Nép pártján” Bede Zsoltja megpróbálta tönkretenni a Jobbik miskolci tanácsadását TG Facebook Comments

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: