Otthon / Manna / LEBBENCS LEVES ÉS LEBBENCS TÉSZTA – RECEPT
A kép forrása: videk.ma

LEBBENCS LEVES ÉS LEBBENCS TÉSZTA – RECEPT

A lebbencs a levéllé nyújtott és a szárítása után széttördelt tészta.

1840-ben került először feljegyzésre, elsősorban az Alföldön ismerték. A lebbencsként alakított tészta a 19. és 20. század fordulóján a parasztkonyhákon még sokfelé gyakori volt.

Más néven:

tördelt tésztalebbencs teszta

galuska

haluska

csipkedett

lacsuha

A magyar konyhában legismertebb felhasználása a lebbencsleves, de alkotóeleme például az öhöm receptjének is.

Tipikus alföldi étel ez is, csakúgy, mint a tarhonya. Ahogy régen a tarhonyát is otthon készítették az asszonyok, úgy a lebbencs tésztát is. A levestésztát olyan vékonyra nyújtották, hogy mikor száradni tették a rudakra a legkisebb széltől is ide-oda lebbentek. Száradás közben a tészta aljáról nagyobb darabok törtek le, amik a tészta alá kiterített abroszra hullottak. Állítólag innen ered a tészta elnevezése Forras https://hu.wikipedia.org/wiki/Lebbencs .

A kép forrása: videk.ma
A kép forrása: videk.ma

Én még nem vetemedtem lebbencs tészta készítésére, remek száraztésztát lehet kapni a boltban is, ha lebbencslevesre éhezünk meg. Csakúgy, mint a régi paraszti ételekhez, ehhez sem kell sok hozzávaló, rövid idő alatt elkészíthető. Talán épp az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége is.

Hozzávalók:

  • 15 dkg lebbencstészta
  • 4-5 db burgonya
  • 10 dkg füstöltszalonna
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • só, bors, őrőlt kömény
  • őrőlt paprika
  • füstöltkolbász

Egy leveses fazékban kevés olajon kiolvasztom a kockára vágott húsos szalonna zsírját. A szalonnapörcöt kiszedem, a visszamaradt zsiradékban a finomra vágott hagymát rövid ideig párolom, majd ráteszem a tésztát is. Állandó kevergetés mellett hólyagosra, pirosra pirítom.Ha kész a tésztát is kiszedem, beleteszem a kockára vágott burgonyát. Meghintem a pirospaprikával, felengedem annyi vízzel vagy húslevessel ami jól ellepi. Beleteszem a tésztát, a paprikát, paradicsomot is. Megvárom míg felforr, sóval, borssal, pici őrőlt köménnyel ízesítem. A férjem kedvéért teszek bele kevés füstöltkolbászt is. 10-15 perc alatt készre főzöm.

Forrás: videk.ma

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Receptsokk: mert az eper nem (csak) édesség

Balzsamos koktélparadicsom-saláta friss eperrel és pirított dióval? Hát ez meg mi a szösz? Igen, tudom… …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: