Otthon / Kultúra és Tudomány / Csökkenti a szívbetegségek kockázatát – de a csontritkulás megelőzésére is jó lehet, ha ezt eszi
A kép forrása: internet

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát – de a csontritkulás megelőzésére is jó lehet, ha ezt eszi

A dió teljes értékű táplálék, szénhidrátot, zsírt és fehérjét egyaránt tartalmaz. A legújabb kutatások szerint napi 50 gramm dió fogyasztása nagymértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulását. A népi gyógyászatban vértisztítóként, bél- és gyomorhurut kezelésére használják. Egyébként már az ókori görögök is alkalmazták a diót kutyaharapás gyógyítására, valamint féregűzőként is. A rómaiak Jupiter makkjának nevezték.

Még a tőzsdén is jegyezték a magyar nemesítésű fajtát

A dió a világ több táján őshonos, de nagyon eltérő tulajdonságú diófák élnek például Kínában, Iránban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Közép-Kelet Európában.

Szentiványi Péter világhírű magyar nemesítő kutatta fel a híres milotai diófák közül azt a példányt, amelyet Milotai 10-esnek nevezett el, ez a 70-es években a müncheni világkiállításon aranyérmet nyert. Azt mondja, hogy a dió szereti a vizet. „Úgy szoktam mondani, hogy a dió nem vízinövény, de majdnem” – mondta el Szentiványi Péter a Kossuth Rádió, Szombat reggel című műsorában. A milotai diót egyébként már a ’30-as években a Wall Street tőzsdepalotáiban is jegyezték.

Csontritkulás megelőzésére is jó

A dió teljes értékű táplálék, szénhidrátot, zsírt és fehérjét egyaránt tartalmaz, igazi beltartalmi különlegessége pedig az omega-3 zsírsav, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezetnek, de előállítására nem képes a szervezet. A diónak hihetetlenül magas a kalciumtartalma is, amely a csontritkulás elleni küzdelemben nyújthat különleges segítséget, hiszen a kalciumot szerves kötésben tartalmazza.

Régen 6 millió diófa volt Magyarországon és az 50-es években sokkal több diót fogyasztottunk, mint ma. Akkor az évi termelés 25 ezer tonna volt, míg a mostani 3-4 ezer tonna – mondta Szentiványi Péter.

Jótékony hatása miatt tehát érdemes diót fogyasztani. Ha valaki magában nem szívesen eszegeti, szakácskönyvekben vagy az interneten sok-sok diós receptet találhat.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: