Otthon / Ország-Világ / „Meg kell akadályoznunk a szén-monoxid mérgezéseket!”
A kép forrása: somogy.katasztrofavedelem.hu

„Meg kell akadályoznunk a szén-monoxid mérgezéseket!”

Somogy megyében nem követelt halálos áldozatot a szén-monoxid az elmúlt időszakban, mérgezés gyanúja miatt azonban már több mint húszszor riasztották a tűzoltó egységeket idén – hangzott el a Somogy Megyei Kormányhivatal és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös sajtótájékoztatóján. A figyelemfelhívás mellett fogyasztóvédelmi tanácsokat is adtak az állampolgárok részére.

Az otthon tartózkodás önmagában is számos veszélyt rejthet magában. Ezek közül az egyik legveszélyesebb egy mérgező gáz jelenléte, ami leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azon kívül is okozhat mérgezést, súlyosabb esetben pedig halált. Ez a gáz a köznyelvben „csendes gyilkosnak” is nevezett szén-monoxid, amelyre szerencsére az állampolgárok is egyre jobban odafigyelnek, mondta el a sajtótájékoztatón dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott. 2012-ben a hazai háztartások 18 %-a rendelkezett szén-monoxid érzékelővel, 2015-re ez a szám meghaladja az 54 százalékot. Wéber Antal tű. dandártábornok is az érzékelő műszerek használatát hangsúlyozta, mikor arról beszélt: a szén-monoxid mérgezés egy tipikusan  civilizációs veszélyhelyzet, ami ellen védekezni kell. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője úgy fogalmazott: ez nem olyan, mint az árvíz vagy a havazás, esetleg egy szélvihar, amelynek a hatásait csak csökkenteni tudjuk. Meg kell akadályoznunk – folytatta a tábornok -, hogy kialakuljon, ehhez technikai tényezők is rendelkezésünkre állnak. Csak engedélyezett, bevizsgált, és rendszeresen ellenőrzött tüzelő-, fűtő-és melegítő berendezést használjunk; s a szintén karbantartott kéménybe kell az égésterméket elvezetni – sorolta a biztonsági teendőket az igazgató. Fontos, hogy a nagyon jól záródó ablakoknál gondoskodjanak a szellőztetőrendszerek beépítéséről!  A szén-monoxid érzékelők alkalmazása pedig nagymértékben lecsökkenti a mérgezések számát. S amit a „kemény tél” beköszönte után sem szabad elhanyagolni, az a szellőztetés, hiszen így pótoljuk otthonunk oxigén ellátását.  Wéber Antal arra hívta még fel a figyelmet, hogy a konyhai páraelszívók ugyan hasznosak, viszont elszívják a levegőt is, az égésterméket (amely szén-monoxidot is tartalmaz) pedig visszajuttatják a lakásba. Amit a jól működő érzékelők azonnal jeleznek – tette hozzá Brantmüller Zsoltné. A Somogy Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője elmondta: rendszeresen ellenőrzik a kereskedelmi forgalomban kapható készülékeket, s a tapasztalatok szerint ezek jelentős része nem felel meg a fogyasztóvédelmi szabályoknak, ezért tanácsos az ilyen eszközöket tüzeléstechnikai szakboltokban beszerezni. Az általuk is bevizsgált, jól működő termékek magyar nyelvű útmutatóval vannak ellátva, amelyben feltüntették azok szavatossági idejét, illetve azt is, melyik helyiségben és hol ajánlott felszerelni azokat.
A szén-monoxid érzékelőkről készült pozitív és negatív lista a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján tekinthető meg.http://www.nfh.hu/node/11036

Figyeljenek oda a fűtési szezonban, mert a szén-monoxid egy alattomos gáz, ami nagyon kis mennyiségben is ölni képes. Lehet és kell is ellene védekezni! 

Forrás: somogy.katasztrofavedelem.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Jakab Péter milliókért foglalkoztatott tanácsadója ment megzavarni egy miskolci rendezvényt

A “Nép pártján” Bede Zsoltja megpróbálta tönkretenni a Jobbik miskolci tanácsadását TG Facebook Comments

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: