Otthon / Sportos / Ecclestone megmentené a Forma-1-et az összeomlástól
A kép forrása: www.theguardian.com

Ecclestone megmentené a Forma-1-et az összeomlástól

Mindenképpen meg kell változtatni a motorokkal kapcsolatos előírásokat, vagy be kell vezetni az alternatív erőforrásokat, ellenkező esetében ugyanis a királykategória saját jövőjét teszi bizonytalanná – jelentette ki Bernie Ecclestone. A Forma-1 Menedzsment (FOM) vezetője elmondta, ha kell a kategóriában érdekelt autógyártókkal is „felveszi a harcot”.

Noha az olcsóbb erőforrások bevezetésének ötletét a csapatok leszavazták és inkább egy új motorformula megalkotását javasolták, az elképzelés kitalálója és legnagyobb támogatója még ezzel a lehetőséggel is számol. Ecclestone szerint a független beszállító által készített hajtóegységek nemcsak a kiscsapatok túlélését segítenék, hanem a versenyeket is izgalmasabbá tennék, hiszen biztosítanák az egycsapatos dominancia megszűnését.

„Egy alternatív beszállítóval szeretnénk javítani a versengésen; szeretnénk sokkal versenyképesebbé tenni a mezőnyt” – mondta a Welt munkatársának, majd gyorsan hozzátette, bár a gyártók hallani sem akarnak erről a javaslatról, nem akarja elüldözni őket a királykategóriából. „Ez nem arról szól, hogy meg akarunk szabadulni tőlük, sőt ellenkezőleg! Erősebb motorokat szeretnénk, melyek olcsóbban megvásárolhatók és futtathatók, mint a jelenlegiek. Még nem értek véget a tárgyalások a 2018-ban érkező új motorról. Ha nincs egyezség a gyártókkal, az FIA egy új formulát vezethet be!”

„Nem engedhetjük, hogy a Forma-1 összeomoljon! Viszont ha továbbra is így folytatjuk, akkor a lehető legjobb úton haladunk efelé. Én azonban ezt nem fogom engedni! Az biztos, hogy lesz egy másfajta motor, vagy a másféle motorszabályok lesznek. Ez számomra teljesen egyértelmű. A technológia egészen egyszerűen nem lehet túlságosan domináns ebben a sportban, hiszen nagyban függünk a közönségtől. Azt hiszem, a közönségünk nagyját nem érdekli, milyen motorokkal megyünk. Az összetett technológia sem érdekli őket. Ők egészen egyszerűen izgalmas, szórakoztató versenyeket és több győztest akarnak. És a Forma-1-nek ezt kell szállítania” – folytatta.

Ecclestone és a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA) vezető Jean Todt a múlt héten megkapta a várt felhatalmazást a Motorsport Világtanácstól (WMSC), melynek értelmében január végéig „döntéseket hozhatnak és ajánlatokat tehetnek az olyan fontos kérdésekben, mint a Forma-1-es motorformula, vagy a széria kiadásainak csökkentése”. Amikor ez a felhatalmazás szóba került, a brit szakember már visszafogottabban nyilatkozott a Sky Sportsnak: elmondta, nem ragaszkodik mindenáron a független erőforrásokhoz, a jelenlegi formulát és a mostani előírásokat viszont mindenképpen meg szeretné változtatni.

„Ebben a pillanatban egy olyan motorszabályt akarunk megalkotni, ami mindenki számára azonos. Ha nem szükséges, nem akarjuk, hogy a csapatok eltérő hajtóegységekkel versenyezzenek, viszont ha szükség van rá, akkor ennek kell történnie, de egyelőre ez a valószínűtlenebb” – magyarázza a 85 éves üzletember. Ecclestone természetesen bízik abban, hogy a Mercedes, a Ferrari, a Renault és a Honda egyetért majd az általuk felvázolt javaslatokkal, amikor azok megvitatásra kerülnek, ugyanakkor kiemeli, a gyárakkal való „összecsapásra” is felkészült. „Ha nem (lesz egyetértés), akkor talán a szövetségnek kellene kiírnia a szabályokat. Ha ez tetszik, akkor minden rendben van, de ha nem, akkor még mindig választhatod azt, hogy befejezed, vagy hozol egy döntést” – mondta.

Végül elismerte, a Motorsport Világtanácstól kapott felhatalmazás lehet nem lesz elég ahhoz, hogy megváltoztassa a jelenlegi előírásokat, hiszen nem tudja, miben egyezhet meg az FIA első emberével, ahogyan azt sem, mennyire „erős szövetséges” a francia. „Az a baj, hogy Jean szereti, ha a dolgok demokratikusak. Azt akarja, hogy mindenki boldog legyen és mindenki egyetértsen vele. Ezzel szemben Max (Mosely) remélte, hogy megfelelő döntéseket hozott, és remélte, az emberek egyetértenek vele. Jean sok dolgot csinált már; sokkal inkább érdekelt a közúti biztonság kérdésében, mint a Forma-1-gyel, vagy a sporttal kapcsolatosakban. Szóval lehet, vissza kellene lépnie a Forma-1-től, és ezt a részt valami másra hagynia a szövetségen belül” – zárta gondolatát.

Forrás: telesport.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Egy orosz tornász az Ukrajna elleni invázió támogatását szimbolizáló Z betűvel a dresszén állt ukrán versenytársa mellé a dobogón

Ivan Kulijak orosz tornász viselkedését sokkolónak nevezték. A szombati versenyt az ukrán Kovtun Illija nyerte …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: