Otthon / Ország-Világ / Így tervezheti meg az ünnepi költségeket
A kép forrása: internet

Így tervezheti meg az ünnepi költségeket

A decemberi bevásárlólista összeállítása előtt fontos, hogy ne feledkezzünk meg a karácsonyi költségek megtervezéséről sem. A szakemberek azt tanácsolják, lehetőleg próbáljuk megoldani az ajándékokat hitel nélkül. A karácsonyi hitelek veszélyeire figyelmeztet a jegybank is.

Karácsony előtt sokan rövid lejáratú, kis összegű fogyasztási hiteleket vesznek igénybe az ajándékok megvásárlásához. A teljesíthetetlen, sokszor súlyos anyagi terhet jelentő hitelek elkerüléséhez nagyon fontos, hogy a hitelszerződés aláírása előtt tájékozódjunk a fogyasztási hitel részleteiről, feltételeiről és persze következményeiről – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank karácsonyi kampányában.

Ha már hitelt veszünk fel, erre figyeljünk!

A karácsonyi hitelek veszélyeire figyelmeztet a jegybank, mivel az ünnepek miatt megugrik a kihelyezett hitelek száma. Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője hangsúlyozta, hogy az MNB honlapján található Karácsonyi pénzügyek című aloldalon fogyasztóvédelmi tanácsokkal látják el a vásárlókat, a jegybank ezenkívül online Navigátor füzetet jelentetett meg a várható kiadások felelős megtervezéséről. Az MNB háztartási költségszámító kalkulátora is segíti a kiadások megtervezését.

A kép forrása: Egy oldal a Navigátor füzetből. (Forrás: mnb.hu)
A kép forrása: Egy oldal a Navigátor füzetből. (Forrás: mnb.hu)

Az ingatlantulajdon is veszélybe kerülhet

A személyi kölcsönök esetében késedelmes teljesítés, nem fizetés esetén az adóstárstól, kezestől is követelheti a bank a tartozást.

Célszerű ezért a havi törlesztési határidők előzetes áttekintése is, hogy ne essenek korábbi napra, mint amikor például a fizetés, jövedelem megérkezik. Ellenkező esetben az ügyfélnek a késedelem miatt többletköltsége keletkezhet. A hiteltörlesztés elmaradása esetén a személyi kölcsönöknél is veszélybe kerülhet az adós ingatlantulajdona, a végrehajtási eljárásban ugyanis az ingó vagyon mellett végső esetben ez is lefoglalható – olvasható az MNB karácsonyi kampányában.

Óvatosan a hitelkártyával!

A Magyar Nemzeti Bank a hitelkártyák esetében azt tanácsolja, hogy az általában 45 napos vásárlási és türelmi időszak végéig nem csak a minimálisan előírt havi összeget, de minden tartozást, díjat fizessünk meg – hiszen csak így kerülhetjük el, hogy busás kamatot számoljanak fel.

A vásárlási időszak kezdő napja havonta fix, a készpénzfelvételre viszont nincs türelmi időszak, vagyis már a tranzakció napjától kamatot számítanak fel. Hitelkártyát egyébként kizárólag a fogyasztó kifejezett kérésére adhat neki a pénzügyi intézmény. Kéretlenül tehát nem.

Árubemutatókon nincs hitelszerződés

Az árubemutatóval egybekötött termékértékesítésekkel kapcsolatos fogyasztói panasz, hogy ezeken az alkalmakon a fogyasztót csak a termékről és nem magáról az áruhitel feltételeiről, terheiről tájékoztatják. Ezt a szerződő pénzügyi intézmény sokszor csak utólag, a termékvásárlástól való 14 nap elállási idő lejárta után teszi meg.

Egy, az Országgyűlés által a napokban elfogadott, kihirdetés előtt álló törvénymódosítás szerint a jövőben – a hitelkártyák kivételével – nem lehet fogyasztási hitelszerződés megkötésére rábírni az árubemutatókon részt vevő, gyakorta az idősebb korosztályba tartozó fogyasztókat.

Az MNB honlapján azt tanácsolja: alaposan gondoljuk át, hogy szükséges-e még egy mobiltelefon, televízió, számítógép. Januárban, a nagy árleszállítások során elképzelhető, hogy töredék áron juthat hozzá a kiszemelt termékhez – tették hozzá a felhívásban.

Pénzügyi tervezés = stresszmentes karácsony

„Az ünnepek alatt sajnos valóban megugrik a kihelyezett hitelek száma. A bankok készítenek statisztikát arról, hogy átlagosan milyen összegű és típusú hiteleket vesznek fel a karácsonyi időszakban az ügyfelek. Ezek általában fogyasztási hitelek, folyószámlahitelek, személyi kölcsönök és a hitelkártya. Ebben az időszakban az elektronikai eszközökre költenek a legtöbben, ilyenfajta ajándéktárgyakra vesznek fel hiteleket” – fogalmazott Papszt Kriszta pénzügyi tanácsadó a hirado.hu-nak.

Hozzátette: mielőtt bárki beleugrik egy hitelfelvételbe, jó, ha utánanéz annak, hogy a hirdetett akciós hitelek mennyi időre, milyen feltételekre szólnak. A szakértő is felhívta rá figyelmet, hogy sokan nem tudják, a 0%-os kamatozású áruvásárlási hiteleknek költségei lehetnek. Probléma továbbá, hogy az áruvásárlási hitelek nem a pénzintézetekben intéződnek, hanem az üzletekben, és a hitelügyintézés során az értékesítők nem adják meg a döntés előtt a hitelszerződés feltételeit.

Papszt Kriszta kitért arra is, a személyi kölcsönök esetén adódó probléma, hogy a törlesztés napja korábbi dátumra szól, mint a jövedelem, nyugdíj beérkezésének napja, emiatt előfordul, hogy késedelembe kerül a törlesztéssel az ügyfél, s a késedelmi kamat mértéke nem barátságos. Ezt a helyzetet lehet elkerülni azzal, ha a törlesztés napját eleve a jövedelem beérkezésének időpontja utánra kéri az ügyfél – tanácsolta.

Hitelkártyák felhasználásával viszont sokan – anyagi helyzetük miatt – nem tudnak a türelmi időszak végéig teljes visszafizetést eszközölni, és a fennálló tartozás nagyon magas kamattal “ketyeg”. Sokan nem tudják, hogy készpénzvásárlás esetén nincs kamatmentes türelmi időszak, azaz az után az összeg után, amelyet az ügyfél nem kártyás vásárlással, hanem ATM-ből készpénzfelvétellel használ fel a hitelkártyakeretéből, a felvétel napjától kamatozik – mondta a tanácsadó.

Készítsen listát!

„Nem csak karácsonykor, hanem éves viszonylatban szoktam felhívni arra az ügyfeleim figyelmét, hogy a hitelfelvétel előtt jól gondolják át anyagi lehetőségeiket, azt, hogy mennyire terhelik meg a hitel törlesztőrészleteivel a költségvetésüket. Ajándékot hitelből inkább ne vegyenek! Már csak bő 2 hét van az ünnepig, ideje tervezni, de a tervezést általában folyamatos tevékenységnek javasolom. A költségterv elkészítésekor gondoljuk át a bevételeinket, kiadásainkat. Készítsünk listákat a rendelkezésre álló anyagi és materiális fedezetekről, azaz arról, mennyi pénzzel gazdálkodunk, milyen alapanyagok állnak rendelkezésünk. Legyen listánk az ünnepi menüről, a megvásárolni, elkészíteni kívánt ajándékokról; mindezekhez készítsünk árkalkulációt – a beszerzési helyek feltérképezésével! Ne feledkezzünk meg a havi állandó, általános kiadásokról sem! A tudatos karácsonyi készülődéssel sokat spórolhatunk. Használjuk az ár-összehasonlító oldalakat” – mondta Papszt Kriszta.

Ne csapjuk be magunkat

„Ha szegény vagy és nincs pénzed drága ajándékokra, a legbiztosabb módja annak, hogy életed végéig szegény is maradj, ha hitelekbe vered magad, csak hogy egy napra gazdagnak érezhesd magad” – fogalmazza meg a Kiszámoló blog bloggere oldalán. „Ne csapd be magad! Idén ne vegyél semmit vagy semmi drágát karácsonyra, a hitelre ki nem fizetett havi 10, 20, 30 ezer forintot tedd félre minden hónapban, és jövőre máris gazdag karácsonyod lesz, hitel nélkül” – vázolja a pénzügyi tanácsadó. Csernok Miklós azt javasolja, ne higgyünk a reklámoknak, és ne éljünk a hitelek lehetőségeivel csak azért, mert olyannyira gyorsan és könnyen adják, minthogy ennek a vége fájdalmas lesz.

Fa Kinga, a penzugyiterkep.hu tanácsadója úgy véli, élményt ajándékozni sokkal jobb és hasznosabb döntés lehet, mint túlköltekezni. Pénzügyi alapszabályok karácsonyra című e-bookjában a szakértő rávilágít: a pénzügyi tervezés a kulcs a nyugodt ünnepekhez. A tanácsadó azt javasolja, vegyük számba eddigi szokásainkat, és nézzük meg céljainkat és eszközeinket is, emellett pedig fontos, hogy ezek figyelembevételével készítsünk tervet. Fa Kinga felhívja a figyelmet arra is, gondoljuk végig, mennyi az a pénz, amit szívesen szánunk a karácsonyra és amit januárban sem fogunk megbánni. Ha ez megvan, vegyük alapul ennek az összegnek a 80%-át, és azzal tervezzünk – okít a pénzügyi tanácsadó.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: