Otthon / Dél-somogyi hírek / Hangosak és erőszakosak a mozgóboltosok Homokszentgyörgyön- a fél falu küzd ellenük
A kép forrása: origo.hu (illusztráció)

Hangosak és erőszakosak a mozgóboltosok Homokszentgyörgyön- a fél falu küzd ellenük

Homokszentgyörgyön már felmerült az, hogy kitiltják a faluból a mozgóárusokat, mert annyi bosszúságot okoznak a helyiek egy részének. Az ügy miatt falugyűlést tartottak, ahol ugyan a kitiltásig nem jutottak el, de a képviselő-testület szigorúbb szabályozást és kemény bírságot ígért meg a mozgóboltosokkal szemben.

Hiába a sok szabályozási céllal megalkotott önkormányzati rendelet, hangosak, erőszakosak, illetve többször előzetes bejelentés nélkül érkeznek, és akár a hajnali órákban is képesek felhívásaikkal zaklatni a települések lakóit. Czinke János, Homokszentgyörgy polgármestere elmondta, hogy nem szeretnék teljesen kitiltani a mozgóárusokat, mert a falu egyik része rendszeresen vásárol tőlük és igényli a jelenlétüket. Ami viszont rendkívül idegesítő, hogy gyakorta érkeznek vasárnaponként, ünnepnapokon is reggel 6-kor, kirakják a hangszórót, és a falu zeng tőlük. Sokan ilyenkor pihenni szeretnének, hiszen vannak olyanok, akik három műszakban dolgoznak, illetve több háznál gyerekek is vannak, és ilyen zenebona mellett kizárt a pihenés.

Homokszentgyörgyön emiatt falugyűlést tartottak, ahol bemutatásra került a most kikerülő tábla is, “a mozgóárusok figyelmébe” címmel. A táblán feltüntetésre kerül az önkormányzati rendelet, amely alapján hétfőtől szombatig reggel nyolc és este 18 óra között, illetve vasárnap 9-18 óráig engedélyezett a faluban az árusítás.

Sajnos ezt eddig nem sikerült betartani. A polgármester elmondta, hogy decembertől közigazgatási bírságot is kiszabnak, ha a mozgóboltok nem tartják be a rendeletbe foglaltakat. –  Magányszemély esetén 100 ezer, jogi személy esetén akár 1 millió forintos büntetés is kiszabható.  Ez viszont nemcsak az árusokra terjed ki, hanem minden olyan viselkedésre, ami nem felel meg a közösségi együttélés szabályainak. Ide tartozik az illegális szemét lerakása, továbbá a szabályszerűtlen állattartás – szögezte le a Czinke János polgármester.

A homokszentgyörgyi önkormányzat a korábbiakban 500 forintos napi díjat szedett be az önkormányzati utak nem rendeltetésszerű használatáért, de viszont csak szedett volna, ha  a bírságot betudja hajtani. Egy másik rendelet a mozgóárusok árusításának az idejét próbálta megszabni, amelyben az ünnepnapokat teljesen kizárta. Ennek ellenére augusztus 20-án rendszeresen kerülgetik egymást a boltosok. A faluban nagy vitát váltott ki az, hogy kitiltanák a mozgóárusokat, de a polgármester megnyugtatott mindenkit: nem kizárni, hanem szabályozni szeretnék a tevékenységüket.

Nehéz a szabályozás

Potonyban, Darányban betartják az önkormányzat által megalkotott rendeleteket, csak megengedett időpontokban érkeznek a mozgóárusok – tudta meg a sonline.hu a települések polgármestereitől. Elfogadták az önkormányzat hatáskörébe tartozó szabályozást, legtöbb esetben figyelnek is rá. Elsősorban az árusítás idejét, helyét határozzák meg, de csak az önkormányzati utak esetében.

Villányi László, Darány polgármestere elmondta, hogy a rendeleteket csak az önkormányzati utakon tudják érvényesíteni, a 6-os főút mentén a Magyar Közút hozza a szabályokat. – Esetleges módosításokat kieszközölni szinte lehetetlen, így igyekeznek szót érteni a falu egyik része által nagyon kedvelt mozgóárusokkal.

Potony polgármestere, Reiz Tamás hozzátette: a falunak szerencséje van, mert alapjába véve nincs gondjuk a mozgóárusokkal. Az árusok ellenőrzése a közterület-felügyelők. a rendőrkapitányság munkatársai, a fogyasztóvédelem, valamint a helyi önkormányzat ügyintézői jogosultak. Panasszal pedig a helyi jegyzőhöz lehet fordulni.

Forrás: sonline.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: