Az ünnepi hangulat közeledtével bizony többször előkerülnek a várva várt receptek sorai, és ismét akonyhaikezdetek.blogspot.hu oldal ajánlatai közül ajánljuk a Karácsonyi mézes csillagot.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 200 g méz
- 125 g vaj
- 250 g cukor
- 1 mokkás kanál szódabikarbóna
- 1/2 mokkás kanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 mokkás kanál őrölt szerecsendió
- 1/2 mokkás kanál kardamom
- 1 mokkás kanál őrölt fahéj
- 200 g mogyoró
- 60-60 g cukrozott narancs és citromhéj
- 1+1 tojás (a kenéshez)
- 2 evőkanál tej
- 2 evőkanál rum
- 60-80 g dió, hámozott mandula, mogyoró, pisztácia a díszítéshez
Elkészítés:
A mézet a vajjal cukorral kevergetve felolvasztjuk, az edényt hideg vízbe állítjuk, és lehűtjük.
A lisztet a szódabikarbónával fűszerekkel durvára vágott mogyoróval, cukrozott citrom és narancshéjjal összekeverjük.
Elkeverjük a tojást a tejjel, rummal és beledolgozzuk a mézbe, az egészet a liszthez adjuk és összedagasztjuk. Lágy ragacsos masszát ad. Fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük. Legalább 1 óra, de egy két napig is pihenhet.
A sütőt 180 fokra melegítjük.
Lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk és lisztezett kiszúróval kiszaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk, pihentetjük és újra kinyújtjuk. A formázott darabokat az egy felvert tojással megkenjük, és a tetejét kirakjuk a dióval, mogyoróval.
Középső magasságon kb. 15-18 percig sütjük.
A tepsiben hagyod kihűlni, amikor langyos, akkor rácsra rakosgatod.
Jól záródó dobozban tároljuk.
Sokáig elálló finom és puha mézes lesz belőle.
Ha már megsütheted, akkor vigyázz, hogy maradjon Karácsonyra is!
További receptekért kattintson ide, és válogasson kedvére!
Fotónk illusztráció. A kép forrása: internet
Forrás: videk.ma