Otthon / Történelem / Amerika Budapestet és Tökölt is atombobázta volna

Amerika Budapestet és Tökölt is atombobázta volna

A hidegháború korszakából hoztak nyilvánosságra titkosításból feloldott dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy az Egyesült Államok atombombával akarta lebombázni Tökölt és Budapestet is.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Archívum hozta nyilvánosságra december 22-én azt a 800 oldalas dokumentumot, amely a legátfogóbb hidegháborús nukleáris listát tartalmazza.

Az 1959 címet viselő dokumentumban közel 1200 város neve szerepel, így többek között Moszkva, Peking és Varsó is a listán volt, mint lehetséges nukleáris célpont, amit a Hadászati Légiparancsnokság (SAC) az atomfegyverek követelményeiről készített. A lista pontosan nevesíti a célpontokat, hiszen egy-egy városon belül konkrét katonai, ipari és beruházási létesítményt is megneveztek.

Az lista első két helyén Moszkva és Szentpétervár (akkori nevén Leningrád) szerepel. Moszkvában 179, míg a balti-tengeri kikötővárosban 145 pontosan meghatározott helyet jelöltek meg. A két városban prioritási célpontot jelentettek a katonai, azon belül a szovjet légierő parancsnokságának főhadiszállásai, amelyeket az USA a kezdeti időkben termonukleáris fegyverekkel akart megsemmisíteni.

A nukleáris célpontok között több kelet-európai repülőtér is a célpontok között szerepelt, de a legtöbb inkább pszichológia hadviselés részeként jelent meg, prioritásuk inkább csak szimbolikusnak számított.

A Budapest mellett üzemelő Tököl légitámaszpont így is a 125. helyen szerepel a listán. Ezt valószínűleg lebombázták volna. A szovjet légierő két fehérorosz támaszpontja akkoriban az USA-ban üdvözölték a 60 megatonnás atombomba (4 ezerszer nagyobb, mint amit Hirosimánál ledobtak) esetleges bevetését, mert úgy gondolták, ezzel talán jelentős eredményeket lehet elérni a szovjet blikk elleni küzdelmekben.

Forrás: index.hu/atv.hu/ http://nsarchive.gwu.edu/ pestisracok.hu nyomán

Fotó: http://nsarchive.gwu.edu/

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

1956. október 23. Budapesten kitör a forradalom

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: