Otthon / Kultúra és Tudomány / Ikrekkel vizsgálták a rák kialakulásának genetikai kockázatát
A kép forrása: internet

Ikrekkel vizsgálták a rák kialakulásának genetikai kockázatát

Egy nagy esetszámú, hosszú távú új tanulmány eredményei szerint ha az ikerpár egyik tagja rákos, testvérének is az átlagnál nagyobb eséllyel lesz daganata.

Egypetéjű ikreknél 14 százalékra, kétpetéjűeknél 5 százalékra becsülik a rák átlagoshoz mért kockázatnövekedését a testvérnél, ha ikerpárjánál daganat alakul ki – számolt be a Journal of the American Medical Association (JAMA) friss számában közölt tanulmány eredményeiről a Livescience.

A rák vizsgált 23 fajtája közül 20-ról azt állapították meg, hogy ha az egyik ikernél rák alakult ki, a testvérénél az átlagnál nagyobb eséllyel jelentkezett ugyanaz a rákfajta, ez a prosztata-, bőr-, mell-, petefészek- és méhrák változatainál bizonyult igaznak. A tanulmány azt is kimutatta, hogy azoknak a pároknak, amelyeknek mindkét tagja rákos lett, több mint kétharmadánál a rák eltérő fajtáit diagnosztizálták.

Az eredmények a rák genetikai és környezeti tényezőinek relatív eloszlását segítik megérteni – mondta Lorelei Mucci, a kutatás vezetője, a bostoni Harvard Egyetem T. H. Chan közegészségügyi karának professzora. Mint mondta, a rák sok fajtája – a mell, a méh, a prosztata, a here, a vese, a petefészek és a bőr daganatai kockázatának 30-60 százaléka – mögött állhatnak genetikai okok.

Az elemzés az örökölhetőséget magasra, 58 százalékosra becsülte a melanóma, vagyis a bőrrák agresszív, rosszindulatú formája és 57 százalékra a prosztatarák esetében. Azt is kimutatták, hogy az ikerpárok melanómakockázatának 42 százaléka írható környezeti tényezők számlájára, melyek a párosok tagjainál különbözőek lehetnek: más lehet az időtartam, amennyit UV-sugárzásnak kitéve töltöttek, ugyanígy a napégéseik száma is, és a dohányzási szokásaik sem biztos, hogy azonosak voltak.

Arra azonban nem találtak bizonyítékot, hogy az olyan környezeti-életmódbeli tényezők, mint az azonos gyermekkori étrend, ivóvíz vagy családi jövedelem befolyásolta volna a melanóma kockázatát. “Meglepődtünk, a daganatok vizsgált fajtái közül a melanómánál találtuk az örökölhetőség legmagasabbra becsült kockázatát, miközben gyakran hallani az UV-sugárzás és a napégés kockázatot növelő szerepéről” – fűzte hozzá Mucci.

A vizsgálatban mintegy 80 ezer egypetéjű és nagyjából 123 ezer kétpetéjű, de azonos nemű dán, finn, norvég és svéd ikerpárt követtek 32 éven át, 1943-tól 2010-ig. Ebben az időszakban mintegy 27 ezer esetben diagnosztizáltak rákot, ez megfelelt az északi országokban élő ikrek rákos megbetegedései arányának.

Az egypetéjű ikrek azonos géneket örökölnek, a kétpetéjűek ikrek, mint általában a testvérek, fele-fele arányban osztoznak az azonos géneken. Azt is megállapították, hogy a tüdőrák és a közös környezeti tényezők között volt a legszorosabb a kapcsolat, ami valószínűleg a hasonló dohányzási szokások számlájára írható – közölte Mucci.

A rák családi kockázatának becslése abban segíthet, hogy ha például egy páciens bátyjánál hererákot diagnosztizálnak, akkor nála is jelentősen megnő a betegség esélye, tehát a gyakori szűrésekből előnye származhat – magyarázta a kutató.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: