Otthon / Ország-Világ / Robbanáshoz is vezethet, ha benzint használunk a begyújtáshoz!
A kép forrása: internet

Robbanáshoz is vezethet, ha benzint használunk a begyújtáshoz!

Reneszánszát éli a gázkazán mellett a cserépkályha, kandalló, szilárdtüzelésű kazán, mint fűtőeszköz, amelynek használata kellő szakértelem hiányában évről évre ember életeket követel.

Az elmúlt egy hónap során két olyan baleset is történt Somogy megye területén, amikor a helytelen tűzgyújtás súlyos égési sérüléseket okozott.

A gázfűtés jegyében eltelt évtizedek miatt sokaknál feledésbe merültek, vagy a fiatal generációnál kimaradtak azok a fontos tapasztalatok, amelyek elengedhetetlenek a szilárdtüzelésű kályhák biztonságos használatához. Feledésbe merültek a tüzelőanyagok tárolásával, biztonsági távolságával kapcsolatos ismeretek, a tűzgyújtás és a tűz újra élesztésével kapcsolatos biztonsági szabályok. Ezért felelevenítjük a fontos tudnivalókat:

– A szén-, fa-, vagy vegyes tüzelésű kályhánkat csak aprított fával, papírral, illetve a kereskedelmi forgalomban is kapható alágyújtóssal gyújtsunk be!

– Soha ne használjunk éghető folyadékokat (pl. petróleum, gázolaj, benzin) a tűz élesztésére, mert súlyos robbanás és sérülés lehet a végeredmény! Az éghető folyadékok (benzin, lakkhígító, körömlakklemosó, etanol, sebbenzin stb.) szobahőmérsékleten is könnyen párolognak, és ezek gőze gyúlékony. Ezeket a gőzöket egy szikra könnyen lángra lobbanthatja.

– A tűzhelyek tisztításakor az összegyűlt hamut, salakot csak teljesen kihűlt állapotban, vagy lehűtött (vízzel leöntött) állapotban öntsük a salaktárolóba!

– Nagyon szép látvány a kandalló előtt a puha szőnyeg, vagy állatbőr, de ezt egy kipattanó szikra könnyen lángra gyújthatja.

– Tilos fatüzelésű kályhában a tűzifán kívül bármi mást égetni! Különösen nagy kárt okozunk a műanyagok, ruhaneműk elégetésével, de szenet, lignitet se égessünk benne. Még a vegyes tüzelésre épített kályha élettartamát is töredékére csökkentheti a szénnel, lignittel való tüzelés, nem is beszélve arról, hogy mennyit ártunk vele a környezetünknek!

– Nagyon fontos, hogy mindig a kályhának megfelelő és jó minőségű fűtőanyagot használjunk. A nem megfelelő, vizes tűzifa használata eleinte koromlerakódáshoz, majd kéménytűzhöz vezethet.

Forrás: somogy.katasztrofavedelem.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: