Otthon / Ország-Világ / A szombat a központi írásbeliké
A kép forrása: internet (illusztráció)

A szombat a központi írásbeliké

Szombaton tartják a középfokú iskolák felvételi eljárásának központi írásbeli vizsgáit, az idén 407 intézmény szervez ilyet – közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

A központi írásbeliket a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra jelentkezők számára országosan egységesen szervezik szombaton. A hivatal közleménye szerint 407 intézmény tart 512 vizsgahelyszínen írásbelit. A 9. évfolyam írásbelijére csaknem 53 700-an jelentkeztek, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin mintegy 7200-an, a 8 évfolyamos gimnáziumi írásbelin mintegy 5400-an vesznek majd részt.

A vizsgaszervező intézmény köteles a központi írásbeli vizsgát mindkét tantárgyból (magyar nyelv és matematika) megtartani. Az intézmények a központi írásbeli vizsgán kívül más írásbelin való részvételt a jelentkezőktől nem követelhetnek meg. A központi írásbelihez a feladatlapokat évfolyamok szerint külön bizottságok készítik.

A magyar nyelvből és matematikából készített központi feladatsorok elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat a képességeket és készségeket, amelyek az eredményes továbbtanuláshoz szükségesek.

A feladatlapok összeállításának szempontjai, a feladattípusok belső arányai a korábbi évekhez képest alapvetően nem változnak, így az Oktatási Hivatal (OH) honlapján megtalálható korábbi feladatsorok a vizsgázók számára eligazításul szolgálhatnak.

Az írásbeli vizsga feladatlaponként 45 perces, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani. A feladatlapokra vonatkozóan tájékoztató található a www.oktatas.hu honlapon a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2015/2016. tanév) menüpontban.

Az előző tanévek felvételi feladatlapjai és a feladatok megoldásai a www.oktatas.hu honlapon a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/ Központi írásbeli feladatsorok, javítási útmutatók menüpontban tekinthetők meg.

A pótló vizsgákat január 21-én tartják, ilyet azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet központi írásbeli vizsgát.

Az írásbeli eredményéről a vizsgát szervező iskola a tanév rendjében meghatározottak szerint február 4-éig közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat. Az írásbeli vizsgák után az Oktatási Hivatal honlapjáról elérhető a “KIFIR tanulmányi terület és felvételi tájékoztató kereső” program vagy az Oktatási Hivatal által kiadott “OM azonosítók és tanulmányi területek jegyzéke a középfokú iskolai felvételihez a 2016/2017. tanévre” című kiadvány alapján kell kitölteni a KIFIR felvételi lapokat, ezek postára adási határideje: február 12.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: