Otthon / Dél-somogyi hírek / Narancsos településfejleszés a magyar pusztán, avagy mit ér a falu, ha somogyi
A kép forrása: internet

Narancsos településfejleszés a magyar pusztán, avagy mit ér a falu, ha somogyi

Egy új, felháborító történet kezd kibontakozni a helyi híreket nyomon követők előtt. A Somogyi Hírlap cikke, a hozzá fűzött kommentek, valamint a Barcson élő jobbikos országgyűlési képviselő, Ander Balázs facebook-oldaláról nyert információk elszomorító képet festenek a mai magyar valóságról. Egy nagy szegénységtől szenvedő község – Lábod – küzdelme megér annyi figyelmet, hogy mi is foglalkozzunk az üggyel.

Ahogyan a megyei hírlap cikkéből kiderül, Lábod önkormányzata évek óta hiába próbált megvásárolni egy kis állami területet. Óhajukra még csak jelzés sem érkezett. Pedig céljaik jók voltak, hiszen azt az ipari parkot akarták bővíteni, ahol munkát adnának a helybélieknek. Végül a térség egyéni országgyűlési képviselőjének, Szászfalvi Lászlónak a közbenjárására az NFA végre választ adott…

Amit röviden úgy foglalhatnánk össze: NEM! Sorakoznak a kérdéseink: Miért fordulhat elő, hogy a hivatalnokok ennyire semmibe vehessenek egy kétezer fős települést? Lesz-e ennek felelőse? Ha volt föld olasznak, belgának, és ki tudja még kinek, akkor miért nincs föld a községnek? Miért egy ellenzéki képviselő kell ahhoz, hogy megbolygassák az ügyet? Ennyit ér akkor a kormánypárti, egyéniben megválasztott országgyűlési képviselők ténykedése? Évekig nem is tudnak a dologról, majd minden erőfeszítésük kimerül egy elutasító válasz kicsiholásában? És igen, mi is joggal tesszük fel a kérdést! Ha sok-sok milliárd sorsáról képes a hatalom egy pillanat alatt dönteni, ha törvényt is villámgyorsan tudnak módosítani, ha érdekük úgy kívánja, akkor mi a búbánatért nem képesek pozitív irányba elrendezni egy falu aprócska kérését? Ez valóban szégyen!

Alább olvashatják Ander Balázs jobbikos képviselő írásbeli kérdését. Nagyon reméljük, hogy a dolog megnyugtató módon megoldást nyer.

Írásbeli kérdés Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, valamint az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése alapján írásbeli kérdést kívánok benyújtani a Földművelésügyi Minisztériumot vezető miniszterhez, mint a tárgyban illetékes minisztérium vezetőjéhez „Földet, olasz gazdáknak, féláron, közben magyar községnek meg semmit, de azt is késve… Avagy elhallatszik-e Önökig eHozzászólás 0gy Dél-somogyi település panasza?”címmel.

A benyújtott kérdésemre a választ írásban várom.

A Kormány sokszor beszél a munkahelyteremtésről, annak stratégiai fontosságáról. A Jobbik ezzel teljes mértékben egyet tud érteni, éppen ezért is állunk értetlenül a gyakorlatban ezzel tökéletesen szembemenő lépések előtt. A Dél-Dunántúl, azon belül Somogy megye, illetve annak déli része a hátrányos helyzetű területek közé tartozik, ahol a szociális és gazdasági mutatók a legtöbb szegmens tekintetében jóval rosszabbak az országos átlagnál. Nincs jobb helyzetben a 2000 lelkes Lábod települése sem, ahol mintegy 240 főre tehető a tartós munkanélküliségtől szenvedő emberek száma. A községben egy jól működő kisebb ipari park is található, ahol a potenciális befektetők akár 40-50 produktív munkahelyet is létesíteni tudnának. A feltételes mód nem véletlen, hiszen mindez nem valósulhat meg, mert az ipari park megtelt, az önkormányzat pedig hiába próbálta megnövelni annak területét. Pedig, mint azt a földárverések bebizonyították, föld van. Igaz, néha csupán olasz gazdának, féláron… Noha Lábod Község Önkormányzata már 2011-ben jelezte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, hogy a település elfogadott településrendezési tervében lefektetett fejlesztési célok megvalósulása érdekében kezdeményezik a Lábod 02 hrsz. és a Lábod 0241 hrsz. (összesen mintegy 4 hektár terület) vásárlás útján történő tulajdonba vételét. Az ügyfél és állampolgárbarát ügyintézés „szép” példájaként választ 2015-ig még csak nem is kaptak felvetésükre! Az NFA 2015. február 24-én kelt levelében többek közt arról tájékoztatja a település polgármesterét, hogy a község és az ipari park fejlesztésének előmozdítására leginkább alkalmas 02. hrsz-ú ingatlant 2012. 02. 06-tól 20 évre haszonbérletbe adták, ezért nem látnak lehetőséget annak eladására. Tisztelt Miniszter Úr! Ezek alapján kérdezem Tisztelt Miniszter Urat, nem tartják-e végtelenül elfogadhatatlannak, hogy miközben az állami földárveréseken jelentős árengedménnyel juthat nagy kiterjedésű földhöz (101 hektár) Lábod határában olasz vállalkozó, addig a magyar község megmaradási szándékát nem segíti az NFA? Megoldhatónak tartják-e, hogy a Lábod 02. hrsz.-ú ingatlan haszonbérlőjét a máskor olcsón elkótyavetyélt területekkel kárpótolják, a község számára pedig lehetővé tegyék, hogy több éves küzdelem után végre megvásárolják az ipari parkjuk növeléséhez szükséges földdarabot? Várom érdemi válaszát!

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: