Otthon / Kultúra és Tudomány / Már 45 ezer éve élhettek emberek a sarkvidéken
Gyapjasmamut-rekonstrukció (Fotó: AFP)

Már 45 ezer éve élhettek emberek a sarkvidéken

Szibériában, egy dárda ütötte sebek egyértelmű nyomával tarkított gyapjasmamut-tetem felfedezése bizonyítékot nyújt arra, hogy az emberek már több ezer évvel azelőtt megjelentek a sarkvidéken, mint ahogy eddig hitték.

Orosz kutatók bejelentése szerint a bika maradványait a Jeges-tengernél, a Jenyiszej-öbölben, a partmeredélyből vájták ki. A jelek szerint vadászok végeztek vele 45 ezer évvel ezelőtt, ami a legkorábbi bizonyítéka az emberek jelenlétének a sarkvidéken.

Mostanáig a legidősebb bizonyítékok mintegy 30 ezer évre tekintettek vissza – mondta el a Reutersnek Vlagyimir Pitulko, az Orosz Tudományos Akadémia szakembere. A zord körülmények között élők valószínűleg vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak. A mamutok – az elefántok közeli rokonai – a legnagyobb testű szárazföldi állatok voltak a régióban, ezáltal fontos táplálékforrásai az embernek.

Pitulko szavai szerint az állatok kifogyhatatlan erőforrások lehettek: élelemül szolgált húsuk, zsírjuk és csontvelőjük; tüzelőanyagként ürülékük, zsírjuk és csontjuk, nyersanyagként pedig hosszú csontjaik és agyaruk. A szakember úgy hiszi, a nyelvhez és májhoz hasonló szervek igazi ínyencségek lehettek, de az elefántcsont még nagyobb értékkel bírhatott az ott élőknek, mivel helyettesítette a fát, amelyben nem bővelkedett a sztyeppés táj.

A 2012-ben feltárt mamut bordái olyan sebeket hordoznak magukon, amelyeket leginkább elhajított dárdák okozhattak, míg a lapockájánál és arccsontjánál megfigyeltek dárdadöfésektől származhatnak. A jobb agyarnál is megfigyeltek némi károsodást: ez akkor keletkezhetett, amikor a vadászok leölése után levágták agyarát.

A kutatók úgy hiszik, a mamutvadászat kritikus fontosságú lehetett az emberek túléléséhez a sarkvidéken és a vándorláshoz Szibéria északi területein, emellett elősegíthette, hogy megközelítsék az akkoriban Szibériát Alaszkához kapcsoló Bering-földhidat. Az Újvilágot elért első emberek eme hídon érkeztek, majd szétszóródtak az amerikai földrészeken.

Az embereknek a véltnél korábbi sarkvidéki jelenléte azt sugallja, hogy a földhídon is előbb kelhettek át, mint jelenleg gyanítják.

A kutatásról a Science folyóirat számolt be.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: