Otthon / Migráció / Lezárták! – Nem tudnak átmenni a macedón-görög határon a menekültek
A kép forrása: internet (illusztráció)

Lezárták! – Nem tudnak átmenni a macedón-görög határon a menekültek

Több százan, görög közlés szerint mintegy 600-an rekedtek görög területen a döntés következtében, miután a macedón rendőrség úgy döntött, lezárja a Görögország felőli határt.

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát a Nyugat-Európába igyekvő illegális bevándorlók előtt – közölte szerdán a macedón rendőrség.

A görög és a macedón sajtó beszámolói szerint – amelyeket a Nezavisne Novine című boszniai napilap összegzett a honlapján – a görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija közötti átkelőt zárták le. Ez az átkelőhely a migránsok fő útvonalán fekszik, ezen a ponton lépnek be a legtöbben Macedóniába. A macedón hatóságok azt is elmondták, hogy a határt kedd este Szlovénia kérésére zárták le. A macedón sajtó találgatásai szerint a határzár lehet a főpróbája annak a szigorúbb és hosszan tartóbb lezárásnak, amelyre Németország, Ausztria és Szlovénia március elsejével készül. Az említett országok jelentősen csökkentenék az Európai Unióba érkező migránsok számát.

Mintegy 350-350 migráns rekedt a határ két oldalán, mert a macedón hatóságok nem engedik őket továbbhaladni. Korábban a görög rendőrség azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy mintegy 600 menekült rekedt náluk, többségében szíriaiak, afgánok, irakiak.

A macedón rendőrség a török Anadolu hírügynökségnek is megerősítette, hogy lezárták a határt. Mint mondták: az iránymutatásokat az európai országoktól kapják, és ezek alapján csak azokat engedhetik át, akik a regisztrációkor a célországot is feltüntetik. Aki nem nevezi meg, hogy hová menne, azt nem engedik tovább. Szerbiával ellentétben Macedónia egyelőre nem jelentette be, hogy azért kéri a célország feltüntetését, mert csak az Ausztriába és Németországba igyekvőket engedheti tovább.  A macedón rendőrség emellett azt is közölte, hogy Szlovénia azért is kérte a migránsok feltartóztatását, mert meghibásodás történt a nemzetközi vasútforgalmat bonyolító útvonalon.

Macedónia novemberben már szigorított a határellenőrzésen, csak azokat engedte tovább, akik háború sújtotta övezetből, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek. A szűrés most ismét a balkáni országban kezdődik. Emellett a migránsok útjának szabályozása érdekében Macedónia kerítést épített Görögországgal közös határának egyes szakaszain.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiutasították az országból babócsai migránsokat

A migránsokat három évre kiutasította a bíróság hazánk területéről. Az ítélet jogerős lett, mert az …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: