Otthon / Somogy megye / Beszakadt a jég egy férfi alatt Siófokon, egy nyugdíjas tűzoltó sietett a segítségére
A kép forrása: internet

Beszakadt a jég egy férfi alatt Siófokon, egy nyugdíjas tűzoltó sietett a segítségére

A parttól mintegy 150 méterre beszakadt a jég egy férfi alatt Siófokon, szombat késő délután. A bajba jutott szerencséje az volt, hogy a zsebében lévő telefonja nem merült el a vízben és segítséget tudott kérni.

A szerencsétlenül járt férfi a közeli apartman portását  – egy nyugdíjas tűzoltót – hívott segítségül, aki egy létrával a kezében szaladt a jéghez miközben tárcsázta a segélyhívó számot. A műveletirányítás a siófoki hivatásos tűzoltókat riasztotta, valamint egy mentőegység is a helyszínre vonult. Az önkéntes segítő a létra segítségével megközelítette a léket, ám a férfit nem tudta kihúzni, de megtartotta a tűzoltók megérkezéséig. A hivatásos egység egy speciális, erre a célra rendszeresített mentőpallóval közelítette meg a két férfit, akiket felhúztak a pallóra, majd a partra vitték őket. A sérültet a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

Kérjük, 

– egyedül soha ne menjenek a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, optimális esetben hárman sportoljanak együtt, így tudnak egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.

– A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét. A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég.

– Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.

– Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esünk, nem nagy súllyal húznak le és lassabban hűl ki a testünk.

Fotó: illusztráció (Marcali HTP)

Forrás: somogy.katasztrofavedelem.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Sok munkát ad a vihar a megye tűzoltóinak

Csúnyán elverte a jég Kaposvárt és környékét. A viharos időjárás miatt sok a teendője a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: