Otthon / Ország-Világ / Magyarországon nem kell félni a Zika-vírustól
A kép forrása: internet

Magyarországon nem kell félni a Zika-vírustól

Bálint Gábor professzor szerint a riói olimpia idején kétségtelenül fennállhat a fertőzésveszély a Zika-vírus miatt, ám Magyarországon azonban nem kell tartani tőle. A kórokozót terjesztő szúnyogfaj nálunk nem él meg. Az más kérdés, hogy a klímaváltozás miatt megtörténhet, hogy új területeken is megtelepszik.

Brazíliában 220 ezer katonát vetnek be az egyiptomi csípősszúnyog ellen. Az utóbbi hetekben figyelt fel a világ a Zika vírusra, ami a dél-amerikai országban pánikot okozott, amióta a kormány beszélni kezdett a vírus és a kóros kisfejűség közötti, feltételezett összefüggésről.

A katonák házról házra járnak, így vesznek részt a szúnyogirtásban, de mint a brazil egészségügyi miniszter fogalmazott, egyelőre vesztésre állnak a szúnyogok elleni harcban.

Brazíliában a riói olimpia miatt is tartanak a Zika-vírustól. Közben a betegség megjelent Nagy-Britanniában is.

Bálint Gábor virológus professzor a Közelről adásában elmondta, a kórokozó egy ugandai erdőről kapta a nevét, ahol a kutatók, köztük magyar szakemberek, a XX. század közepén megismerték ezt a majmokat is megbetegítő vírust.

A szakember szerint azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a sárgalázat és a dengue-lázat okozó vírusokkal rokon kórokozó világjárványhoz vezet-e.

A professzor hozzátette, a Zika-vírus negyven esztendeig rejtőzött Ugandában, aztán valahogy elkerült Nyugat-Afrikába, onnan a karibi térségbe és Brazíliába, majd Ázsiába is.

Tulajdonképpen tehát a trópusi övezetben már mindenhol megtalálható.

A gond nem maga a fertőzött személy állapota, mert a betegség nagyon könnyű lefolyású, lázzal, enyhe kiütéssel, ízület-, illetve izomfájdalommal jár, majd 7-10 nap után nyomtalanul elmúlik – legjobban a dengue-lázhoz hasonlítható. 2015-ben azonban Brazíliában Zika-vírussal fertőzött kismamák sérült, mikrokefál (kisfejű) gyerekeket szültek. Ez óriási port vert fel az egész világban – tette hozzá.

Bálint Gábor szerint kétségtelen, hogy emelkedett a mikrokefál gyermekek száma, ám az is, hogy nem mind írható a Zika-vírus számlájára.

Ezen esetek feldolgozása hivatalosan jelenleg is folyamatban van, hogy előzményeik szerint el lehessen őket választani egymástól.

A Zika-vírusnak egyelőre nincs ellenszere, oltóanyag és orvosság formájában sem. A legfontosabb tanács, amit az amerikai hatóságok adtak ki, hogy a terhes nők ne menjen a fertőzött területekre, illetve utazzon el onnan, amíg meg nem szüli a gyermekét.

A virológus szerint a riói olimpia idején kétségtelenül fennállhat a fertőzésveszély, Magyarországon azonban nem, mert a Zika-vírust pont azok a szúnyogok terjesztik, mint a maláriát, márpedig ilyen típusú rovarok nálunk nem élnek. Az más kérdés, hogy a klímaváltozás miatt ezek új területeken telepedhetnek meg, ám a jövőről így sem lehet biztosat mondani.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: