Otthon / Ország-Világ / Vona Gábor: Építsünk hidat
A kép forrása: alfahir.hu

Vona Gábor: Építsünk hidat

Hídépítést, új, valódi nemzeti konzultációt hirdetett meg a Jobbik elnöke hatodik évnyitó beszédében, mely mintegy kétezer ember előtt, emelkedett hangulatban zajlott. Vona Gábor szerint pártjának 2018-ig már ellenzéki kormányzást kell folytatnia, és ehhez három főbb területet jelölt meg.

Európa beteg

A pártelnök a beszédét Európa válságával kezdte. Szerinte az Unió nem válságban van, hanem a lisszaboni úton járó Európai Unió egyenesen megbukott. Ezzel a struktúrával, ezekkel a vezetőkkel sehová nem fog jutni. Európa beteg, és Vona szerint az Unió jelenlegi vezetői ahelyett, hogy életképes megoldásokat javasolnának, dicsőítik a betegséget. Európa beteg, lázas, vérzik, ők pedig azt mondják erre, “ez csodálatos”.
Kiemelte: egy új Európát kell építeni, egy erős, szolidáris, nemzetekre épülő Európát. Azonban, ha nem sikerül, akkor Magyarországnak nem kell ezzel együtt bukni. Fel kell készülnünk arra, hogy a saját lábunkra álljunk – mondta.
A pártelnök szerint a magyar hajó hánykolódó tengeren úszik, nekünk pedig egy jó kormányosra van szükségünk, azonban az elmúlt 25 évben nem volt jó kormányosunk, a kormányaink csak ártottak nekünk.

Ellenzéki kormányzás

Vona szerint a Jobbiknak nem az a mérce, mint a Fidesznél, hogy jobbak, mint az MSZP. Hangsúlyozta, ma Magyarországon a Jobbik képes és le akarja váltani a mostani kormányt, és ezt meg is fogja tenni. Ehhez azonban az előttünk álló két és fél évben, bár jogilag 2018-től van csak lehetőség kormányozni, három területen gyakorlati kormányzásra kell készülnie a pártnak. Vannak ugyanis olyan társadalmi politikai folyamatok, amiket a kormányzó erők nem végeznek el, akkor a legerősebb ellenzéknek kell felvállalnia.
A pártelnök három területet sorol fel e téren: ilyen a társadalom szétszakítottsága, a politikai kultúra vészes elaljasulása, valamint a legsúlyosabb ágazatok, területek felkarolása.
A magyar társadalom vészes megosztottsága kapcsán elmondta, bár a magyar sors része a megosztottság, a magyar sorsfeladat már az, hogy hidat építsünk a bennünket megosztó kérdések felett.

“Az a generáció, amelyik nem tudja felvállalni ezt a felülemelkedését, az egy sikertelen generáció”

– mondta.

Hidakat építeni

Emlékeztetett: a mai magyar politika megosztottságot generál a társadalomban, így az idősek és fiatalok, a nők és férfiak között, de ilyen, hamis megosztottság a jobboldali-baloldali megosztottság is – emelte ki.
Vona szerint a hídépítést nem pártok között kell megoldani, hanem szerinte az emberek felé kell hidat építeni, ezt azonban a Fidesz és az MSZP nem tudja, de nem is akarja felvállalni, hiszen a megosztottság a lételemük. Az őt létezésük egymást igazolja, egymásnak feltételei: addig van ugyanis szükség MSZP-re, amíg van Fidesz és fordítva.
Hangsúlyozta, egyedül a Jobbik tud nyitni az úgynevezett jobboldali és úgynevezett baloldali szavazók felé, ezért arra bátorít mindenkit: építsenek hidat egymáshoz.

Valódi polgári Magyarország

A politikai kultúra elaljasulásáról szólva kiemelte: a hazai közbeszéd soha nem látott mélységekbe zuhant, de ez nemcsak a stílusra igaz. A Fideszt ugyanis a korrupció, az arrogancia, valamint a hatalmi téboly jellemzi. Szerinte ezek egy tőről fakadnak: abból, hogy ők az emberek fölött állóknak tartják magukat. Számukra ez a politika lényege. Ez lenne a polgári Magyarország, ahol az emberek függnek a politikai kegytől, ahol az emberek félnek kinyilvánítani a véleményüket, ahol a politika kontraszelektált? – tette fel a kérdést a pártelnök.
Vona hangsúlyozta, a Jobbik továbbra is egy erős államban hisz, de nem egy gonosz, kekeckedő, magát mindenen felül álló államban. Orbán Viktor annyit harcolt a szocializmussal, hogy most épített egy másikat – mondta. Ezzel az új szocializmussal szemben kell megjelenni valódi néppártként.
A párt társadalomról alkotott elképzeléseiről szólva egy olyan polgári Magyarországot képzel el, ahol a polgárok független, szabad emberek, ahol nem kell félniük a véleményüket kinyilvánítani, ahol széles és erős a középosztály. Szerinte a Fidesz egy saját felső réteget épített ki, egy új hűbéri rendszert. A széles középosztályhoz azonban az alsó középosztályt kell felemelni.

Veszélyben a szabadság

A Fidesz alkotmánymódosítása kapcsán Vona Gábor kiemelte, a Jobbik nem fogja hagyni, hogy a  terrorizmus kapcsán benyújtott törvényjavaslat révén a Fidesz megszerezze a rendeleti úton való kormányzás lehetőségét.
A rendeleti kormányzás lehetőségével a Fidesz a médiát kikapcsolhatja, a netet lekapcsolhatja – folytatta.
Gondolkodjanak el a Fideszes szimpatizánsok, hogy mi lett volna, ha 2006-ban Gyurcsány Ferencnek lett volna ilyen lehetősége?
– kérdezte.
A Jobbik így a terrorizmustól és a Fidesz hatalmi tébolyától is meg akarja védeni a magyar embereket.

Jó úton a néppártosodás

A pártelnök szerint semmi sem bizonyítja jobban a néppártosodás sikerét, hogy a Fidesz immáron kéthetente kiad egy közleményt, kutatási eredményt, hogy “megbukott a Jobbik-néppártosodása”.
Azt szeretnék ugyanis – véli a politikus, hogy visszatérjünk a rétegpárti szerepbe. A Fideszt ugyanis egy valódi néppárt tudja csak megverni. Tavaly Tapolcán megmutattuk, mire képes ez az erő, 2018-ban újra meg fogjuk mutatni – hangsúlyozta.

Korrupció, egészségügy, oktatás

Vona Gábor harmadik feladatként e három területet emelte ki mint olyan kérdéseket, amelyekkel nem lehet várni 2018-ig. Emlékeztetett a Fidesz 2008-ban lényegében egy népszavazással alapozta meg a választási sikerült és verte meg a szocialistákat. Nem véletlen, hogy a Fidesz ellehetetleníti ezt az intézményt.
A pártelnök szerint ezért a Fideszt a saját fegyverével kell legyőzni, ezért valódi nemzeti konzultációt hirdetett meg a korrupció, az egészségügy, és az oktatás kérdéseiben. 2016 a valódi konzultáció éve, 2017 valódi program éve, 2018 pedig a valódi kormányzás éve lesz – mondta.
A korrupció esetén kiemelte a mentelmi jog, az elévülés, a pályázati visszaélések, a folyamatos visszaosztások kérdését, ahogyan tenni kell a nepotizmus, az uram-bátyám világ ellen is – sorolta a problémákat.
De valódi konzultációra van szükség az oktatás területén is: a pedagógusok megbecsültségéről, gyermekeink leterheltségéről, a diplomás munkanélküliségről, vagy épp a szakképzés helyzetéről igenis beszélni kell. Ahogyan olyan tabukérdésekről is, mint a szegregáció vagy integráció kérdése, vagy épp az iskolai erőszak, amely sok esetben már szexuális zaklatást takar.
Az egészségügy kapcsán emlékeztetett: a háziorvosi rendszer az összeomlás határán, tragikus a mentősök helyzete, a várólisták, a kórházaink állapota, a felszereltség hiány általános. Idetartozik a tömegsport kérdése is mint a legjobb megelőző gyógymód. Hány grundot, hány pályát lehetett volna építeni a stadionokból? – tette fel a kérdést a pártelnök.

Felszántani az országot

A politikus szerint a valódi nemzeti konzultációhoz egy párt önmagában kevés. Meg kell szólaltatni ezért a civil társadalmat, az érdekképviseleteket, s velük összefogni, közös mederbe kell terelni a célokat, az energiákat.
Bejelentette: február közepétől a Jobbik politikusai személyesen járják a településeket.

“Fel fogjuk szántani az országot, mi nem a fotelból fogjuk osztani az észt, hanem küzdeni fogunk, ahogyan eddig.”

Emlékeztetett: tavaly a Jobbik felfüggesztette a Fidesz ostromát, és segített megvédeni az országot, “de a türelmi idő lejárt, folytatódik a várostrom, poroljuk hát le a cipőnket, vegyük le a falról a kardot, és készüljünk az ostromra – mondta.
Azért vagyunk itt, mert megküzdöttünk azért, hogy itt lehessünk. Egy keletről jött nyugati nép, egy lovasijász nemzet vagyunk, Attila unokái. Attila unokái pedig – a jóistenen kívül – nem félnek semmitől, zárta beszédét Vona Gábor.
A beszédről készült videó itt tekinthető meg.
Az évadnyitón átadták Jobbik Magyarországért Alapítvány által évente odaítélt Pongrátz Gergely-érdemkeresztet is, melyet idén dr. Popély Gyula, a Károli Gáspár Egyetem korábbi rektorhelyettese, a pozsonyi magyar gimnázium kétnyelvű bizonyítványok miatt eltávolított igazgatója kapott.
Forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: