Otthon / Barcsi hírek / 2015 az önkéntesség éve volt a Jobbik képviselői számára
Ander Balázs országgyűlési képviselő

2015 az önkéntesség éve volt a Jobbik képviselői számára

 Vona Gábor, a párt elnöke 2015-ös évértékelője alkalmával az önkéntesség évének nyilvánította az előttük álló esztendőt, és kötelezővé tette jobbikos képviselőtársai számára, hogy társadalmi munkát végezzenek. A fő cél az volt, hogy a politikusok ne szakadjanak el az átlagemberektől, a mindennapok világától.

Ezzel teljes mértékben egyet tudunk érteni, hiszen ha az ország sorsát irányítók jobban tisztában lennének a mindennapokkal, akkor talán nem születnének olyan vállalhatatlanul ostoba gondolatok, amelyek szerint 47.000-ből meg lehet élni. Minderről a Barcson élő országgyűlési képviselőt, Ander Balázst kérdeztük.

helló: Képviselő úr! Ön a fecebook-oldalán található képek és bejegyzések szerint lelkes szemétszedő. Ilyen tevékenységgel tudta le az önkéntesség évét is?

Ander: Dehogy! Viszont immár sokadik éve veszek részt a barcsi alapszervezet vállalkozó kedvű tagjaival az országos TeSzedd-akcióban, amelynek során patakpartot, erdők szélét, utak mentét tisztítjuk meg az illegálisan odahordott hulladéktól.

helló: Úgy tudom, szegedi frakcióülésük egy napját is közösségi munkára fordították a Jobbik képviselői.

Ander:Igen, pár képviselőtársam és jómagam Ásotthalom térségében számoltunk fel néhány, az illegális bevándorlók hordái által teremtett szeméttelepet.

helló: Érdekes dolgokat találhattak…

Ander: Érzékenyebb gyomrú olvasóik miatt ezt inkább nem is részletezném…

helló: Mintha ennek a szemétszedő buzgalomnak lenne némi átvitt értelme is.

Ander: Tekinthetjük szimbolikusnak is, hiszen a mocsármély szintre züllesztett közélet, a politika korrupció mocskától való megtisztítása pont ilyen sürgető feladat. De mi nem félünk a kihívástól.

helló: Szóval egy kis szemétszedés meg a facebook-oldalán meghirdetett, néhány alkalomra szóló korrepetálással megvolt az önkéntesség?

Ander: Aljas és buta dolog lenne, ha bárki ilyen sunnyogással vádolna, habár mindig akad olyan, aki saját magából indul ki. Egyébként volt osztályom történelem tárgyból való érettségi felkészítését és komplett érettségiztetését vállaltam el.

helló: Hogyan kell ezt elképzelni, miből áll mindez?

A kép forrása: internet
A kép forrása: internet

Ander: Először is össze kell állítani egy, az érettségi szabályainak megfelelő teljes tételsort, amit a leendő vizsgaelnök is elfogad. Aztán a lehetőséggel élni kívánó, de magántanárra költeni nem tudó, és zömmel tényleg hátrányos helyzetű diákokkal át kell venni a témaköröket, gyakorolni kell a forráselemzést, tehát a táblázatok, képek, különféle adatokat hordozó egyéb történelmi források kezelését (hiszen az érettségi forrásközpontú, kompetenciaalapú). Szóval, klasszikus szaktanári munka, csak nem tanórán, hanem tanítás után, egyfajta szakkör jelleggel.

helló: Tehát, akinek volt kedve, szorgalma, az délután még ottmaradt egy-egy ilyen felkészítésen az iskolában.

Ander: Pontosan. Aztán kijavítottam az írásbeli érettségi feladatlapokat. Bevallom, mint sok tanárkolléga számára, számomra is a dolgozatjavítás az egyik legutáltabb feladat. De mese nincs, ezt is el kell végezni. Ahogy összegzést írni és statisztikát készíteni a vizsgaelnök részére az osztály eredményeiről.

helló: Gondolom, a szóbeli napjain is ott volt.

Ander:  Hogyne! Mindegyik nap reggeltől késő délutánig, hiszen a kérdező tanári feladatokat is én láttam el.

helló: Ilyenkor legendásan vicces válaszok is születnek. Megosztana velünk egyet?

Ander: Régebbi sztori, de még mindig vidám pillanatokat jelent a felidézése. Széchenyi volt a húzott tétel, néhány gyakorlati alkotását is fel kellett sorolni. Kedves diákom elakadt, majd arra a kérdésre, hogy mit tett Széchenyi a Tiszával, azt válaszolta, hogy halakat telepített bele… Lehet, hogy nem lenne szabad, de mivel a vizsgabizottság is emberekből áll, ilyenkor a pedagógusok is dőlnek a nevetéstől.

helló: Nyugtasson meg! Menthető volt a helyzet?

Ander: Igen, persze. Nem a vérontás a cél. Tudni kell, hogy már abban is óriási munka van, ha egy félárva, árva, sokszor elképesztően rossz viszonyok közt élő, valamelyik nyomorba süppedt környékbeli faluban élő diák egyáltalán eljut az érettségiig. Rózsadombi vagy belpesti háttérrel, sokkal könnyebb az érvényesülés, mint olyan szociokulturális közegből érkezve, mint ami egy-egy vidéki „gladiátorképző” tanulóinak esetében megszokott. A pedagógus feladata, hogy munkájával segítse a társadalmi mobilitást, hozzásegítse a fiatalokat a kitörés lehetőségéhez.

helló: Úgy tudom, Ön az önkéntesség éve előtt is ugyanúgy bruttó nulla forintért vállalta az érettségiztetést, mint tavaly.

Ander: Így volt tisztességes, hiszen nem tehettem meg, hogy képviselővé választásom után magára hagyjam azt az érettségi előtt álló esti és nappali tagozatos két osztályt, amiket addig én tanítottam. Pedagógiai trógerség lett volna.

helló: Inkább napokon keresztül javította az érettségi feladatlapokat, majd napokon keresztül végezte a szóbeli vizsgáztatást.

Ander: Ez volt a helyes lépés.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiürült a kaposvári kórház beteg gyermekeinek kincsesládája, így segíthetünk megtölteni!

A Nevetnikék Alapítvány régóta jelen van a kaposvári kórház gyermekosztályán, és a kincsesládáikból már rengeteg …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: