Otthon / Migráció / Migránsok lelövéséről beszélt egy német politikus
Frauke Petry Fotó: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Migránsok lelövéséről beszélt egy német politikus

A német rendőröknek szükség esetén fegyverrel kell megakadályozniuk az illegális határátlépést – mondta egy hétvégi lapinterjúban a legnagyobb parlamenten (Bundestag-) kívüli német párt, az AfD vezetője. A politikust nyilatkozatáért élesen bírálta a rendőrség legnagyobb érdekvédelmi szervezete és a Bundestag több pártja.

 

 Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt elnöke, Frauke Petry a Mannheimer Morgen című lap hétvégi számában közölt interjúban kifejtette, hogy helyre kell állítani a rendet és a jog uralmát Németország határán, és ehhez “szükség esetén” akár műszaki akadályokat, “határbiztosítási létesítményeket” is telepíteni kell.

Arra a kérdésre, mit kellene tennie a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség munkatársainak, ha egy menekült megpróbál átkelni ezeken az akadályokon, azt mondta, meg kell akadályozni, hogy a menekült német területre lépjen. A kérdésre, hogy pontosan miként kellene reagálnia a rendőröknek egy ilyen helyzetre, azt mondta, “az illegális határátlépést, szükség esetén lőfegyver használatával” kell megakadályozni.  Hozzátette, hogy “ez áll a törvényben”.

“Nem használtam a tűzparancs kifejezést”, és egy rendőr sem akar tüzet nyitni egy menekültre – hangsúlyozta a jobboldali párt vezetője.

“Ezt én sem akarom”, de a végső megoldásnak része a fegyverhasználat. A lényeg az, hogy ne fajuljon el idáig a helyzet, hanem egy Ausztriával kötendő megállapodás és az uniós külső határok ellenőrzése révén “lefékezzük a menekültáradatot” – mondta a számos politikai elemző által jobboldali populistaként jellemzett AfD vezetője.

A rendőrszakszervezet tiltakozik

A rendőrség legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a Rendőrség Szakszervezete (GdP) szerint a jogszabályok nem támasztják alá a politikus állítását. A rendőrség működését szabályozó törvényekben “nincs olyan jogi norma, amely szerint lőfegyver használatával kell megakadályozni menekültek átkelését a határon” – nyilatkozott Jörg Radek, a GdP elnökhelyettese.

Hozzátette, hogy aki “ennyire radikális eljárást javasol”, az “nyilvánvalón a jogállam kiüresítésére” törekszik, és arra, hogy a rendőrséget felhasználja politikai céljaira.

Megjegyezte, hogy “ilyesmi volt már egyszer a német történelemben”, és “azt akarjuk, hogy soha többé ne legyen”.

A szociáldemokraták számára a kommunista időket idézi

A CDU/CSU jobboldali pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) Bundestag-frakciójának vezetője, Thomas Oppermann úgy vélte, hogy az AfD vezetője hangulatot akar kelteni a menekültek ellen, és az egykori NDK területén fekvő Drezdából származó politikus kijelentése az NDK-s pártállami időket idézi. Frauke Petry felvetése a keletnémet határőrségnek kiadott “tűzparancsra emlékeztet”, és Erich Honecker néhai keletnémet pártvezető volt “az utolsó német politikus, aki lövetett menekültekre” – mondta Thomas Oppermann.

Az SPD elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár egy vasárnapi nyilatkozatában hangot adott annak a kétségének, hogy az AfD elfogadja-e a szabad és demokratikus német berendezkedést, és úgy vélte, hogy az alkotmányvédelmi hatóságnak megfigyelés alá kellene vennie a pártot.

A Zöldek szerint az veszélyes az AfD

Hasonlóan nyilatkozott az ellenzéki Zöldek vezető belügyi szakpolitikusa, Volker Beck is, aki szerint Frauke Petry felvetése azt jelzi, hogy az AfD “hadilábon áll a jogállammal” és “igazán veszélyes”.

A 2013-ban alapított AfD országos választói támogatottsága a legutóbbi, január végén készült mérések szerint 10 és 13 százalék között van. A párt a 2013-ban tartott Bundestag-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 4,7 százalékát szerezte meg.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiutasították az országból babócsai migránsokat

A migránsokat három évre kiutasította a bíróság hazánk területéről. Az ítélet jogerős lett, mert az …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: