Otthon / Ország-Világ / Moszkva szerint Törökország katonai invázióra készül
Török harckocsik tartanak Észak-Irakba a délkelet-törökországi Habur közelében 2008. február 22-én. Ezen a napon a török hadvezetés bejelentette, hogy az előző este török egységek szárazföldi hadműveletet indítottak észak-iraki területen az ott megbúvó szakadár kurd lázadók ellen. (MTI/EPA)

Moszkva szerint Törökország katonai invázióra készül

Intenzív katonai átcsoportosítást tapasztalt az orosz honvédelem a török-szír határon. Egyre több jel mutat arra, hogy Törökország titokban Szíria megtámadására készül – jelentette be Igor Konashenkov, az orosz honvédelmi minisztérium szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy egyre több titkos katonai csoportosításról árulkodó jelet tapasztalnak a török-szír határnál. Emlékeztetett, legutóbb is Moszkva szolgáltatott megdönthetetlen bizonyítékokat a török agresszióról az észak-szíriai Latakia tartomány lebombázása után.

“Meglepve értesültünk arról, hogy a Pentagon, a NATO és számos emberjogi szervezet még most sem képes kiállni Szíria mellett, szótlanul tűrik a török bombázásokat” – mondta felháborodva.

Konashenkov felemlegette az orosz megfigyelés leállítását is. Szerinte pont azért tiltotta ki a török kormány az orosz gépeket a határ menti területekről, hogy minél tovább titokban tartsa illegális katonai tevékenységét.

Konashenkov a törökök számlájára írta az Iszlám Állam terroristáinak felfegyverzését is, fényképpel bizonyította, hogy Aleppóban és Idlibben harcosokkal és fegyverekkel látják el őket az éj leple alatt. A képen a Rejhanli ellenőrzőpont szerepel.

Egy ilyen fontos információkat eltitkoló NATO tagország nemcsak a szervezetre, de Európára is bomlasztó hatással lehet, még tovább csökkenti a tagállamok közti a bizalmat – figyelmeztetett.

Szerinte Moszkva nem hagyja szó nélkül a Nyitott Égbolt Szerződés megszegését. Moszkva sokkal intenzívebb hírszerzési és felügyeleti munkát folytat a Közel-Keleten, mint korábban, így az ankarai kormány titkolózása véleménye szerint amatőr lépés.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: