Otthon / Ország-Világ / Megrázó látvány fogadta az állatvédőket Kecskemét mellett
A kép forrása: internet

Megrázó látvány fogadta az állatvédőket Kecskemét mellett

Hatvan lesoványodott, sebekkel teli kutyát mentettek ki egy telepről. Az állatokat borzalmas körülmények között tartották, enni és inni sem kaptak rendszeresen. Harci kutyának szánhatták őket. A telep tulajdonosa ellen korábban már több bejelentés érkezett, figyelmeztették is a férfit, de hiába. A kutyákat most elszállították, a gazda ellen pedig, aki még mindig igényt tart az állatokra, eljárás indult.

Nemcsak chipet és oltást nem kaptak a kutyák, de rendszeresen enni és inni sem adott nekik gondozójuk a Kecskemét közeli tanyán. Az állatok soványak voltak, tele sebekkel, egyiknek a füle hiányzott, a másik sántított, több tucat kutyán a széles lánc, nyakörv súlyos sérüléseket okozott, már a bőr is lejött, és a nyers hús látszódott ki – mesélte a Híradónak Lakos György, az Országos Katasztrófavédelmi Állatmentő Szolgálat vezetője.

A szaporító telep tulajdonosa több helyszínen tartotta ilyen körülmények közt az ebeket. A hatóságok egy évvel ezelőtt már ellenőrizték és felszólították, eljárás alá is vonták, de hiába, még az alapvető ellátást sem biztosította a négylábúaknak – mondta el Drozdik Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Növény- és Talajvédelmi Főosztályának vezetője. Az állatok egy része hűtőládákból kialakított “házakban” lakott, amikor pedig a hivatal munkatársai legutóbb kint jártak, a kutyák előtt be volt fagyva a víz.

Az állatvédők is tettek bejelentést, lakossági észrevétel is érkezett a sanyarú körülmények között tartott kutyákról. A férfi egyik tanyaszomszédja azt mesélte, korábban nem, csak most járt a házban, és borzasztó állapotokat talált. Az állatok szétkapartak mindent, hiszen volt, hogy a házban verték le a cöveket, amihez kikötötték őket. A zsúfolt kennelekbe vagy láncra verve tartott kutyák éheztek, a “gazda” időnként elhullott csirkét vetett eléjük, amelyek tollai még most is látszódnak az udvaron.

A jogszabályok szerint az állatok bántalmazása miatt akár több éves börtönbüntetés is kiszabható. Ugyanígy büntetendő az is, aki a saját gerinces vagy veszélyes állatát kiteszi, elűzi, elhagyja. Súlyosabban minősül, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha az állatkínzás az állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását, pusztulását okozza – magyarázta Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

A szakemberek feltételezése szerint a tanyákon szaporított állatokat kutyaviadalokon áldozták föl. Eddig Kecskeméten és Lajosmizsén találtak rá az illegális kutyaszaporító helyekre, de feltételezhetően még több ilyen létezhet.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: