Otthon / Kultúra és Tudomány / Így isszuk halálra magunkat
A kép forrása: internet

Így isszuk halálra magunkat

Statisztikai adatok szerint Magyarországon körülbelül 14 liter 96 százalékos alkohol az egy főre jutó fogyasztás évente. Az első helyen a tömény szerepel, aztán a bor, a harmadik helyen pedig a sör. Halálozásban is verjük Európát.

A statisztikai adatok szerint Magyarországon körülbelül 14 liter 96 százalékos alkohol az egy főre jutó fogyasztás évente. A statisztikába a teljes lakosság beleszámít, tehát a rendszeresen alkoholt fogyasztók ennek többszörösét isszák meg, mondta Dr. Zacher Gábor toxikológus az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Az alkoholisták száma tíz év alatt 600 ezerről 800 ezerre nőtt, s egy-két éven belül akár az egymilliót is elérhetjük – tette hozzá.

Közlése szerint Európa néhány országában az alkoholfogyasztás csökkenő tendenciát mutat. A volt szocialista országok közül azonban Magyarországon, Romániában, Szerbiában, valamint a Baltikumban emelkedik a szeszes italok fogyasztása.

Az alkoholos halálozásban, a májcirrózisban Magyarország veri Európát, de az alkoholizmus daganatos betegségeket, gyomor és bélrendszeri vérzéseket, idegrendszeri elváltozásokat is okozhat, hangsúlyozta a toxikológus.

Hozzátette: Franciaországban ugyan a magyarhoz hasonló mértékű a szeszes ital fogyasztás, a halálozási ráta azonban alacsonyabb, mert a franciák jobb minőségű italokat fogyasztanak.

A Honvédkórház főorvosa szerint nagy szükség lenne egy alkoholstratégiára és prevenciós programokra. Hozzátette: szó sincs arról, hogy Magyarországnak a 10 millió absztinens országának kellene lennie, de meg kell tanulni a kulturált alkoholfogyasztást. Zacher Gábor úgy véli, egy alkoholstratégia nem két-három év alatt hozhat eredményt, akár egy emberöltő is kell hozzá.

A szakember szerint más stratégiára lenne szükség a fővárosban és az ország egyes régióiban, a különböző társadalmi rétegek esetén, hiszen az emberek különböző problémákkal küzdenek. Hangsúlyozta azt is, hogy évente háromszáz csecsemő születik magzati alkoholszindrómában, amely egyértelműen azt jelenti, hogy a terhesség alatt az anya folyamatosan alkoholt fogyasztott. Ez maradandó szellemi, pszichés és testi elváltozást okoz a gyerekeknél.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: