Otthon / Ország-Világ / Melyik európai városban a legjobb élni?
A kép forrása: internet

Melyik európai városban a legjobb élni?

Hatalmas szakadék nyílik Európa országai és városai között, ha válaszolniuk kell arra, mennyire elégedettek az életükkel. A kontinens nagyobb városaiból kedvező visszajelzések érkeztek, de Nápoly, Palermo, Athén és Isztambul mellett Miskolcra is ráférne egy kis sikerélmény.

Az Európai Unió közzétette három évente elvégzett közvélemény-kutatásának legújabb, 2015-ös eredményeit.

Negyvenezer európait kérdeztek meg 79 különböző városban arról, hogy mit gondolnak városuk egészségügyi szolgáltatásairól, közösségi közlekedéséről, biztonságról, környezetszennyezésről és a bevándorlásról.

Google Map
Google Map

Hat város kivételével mindenhol elégedettek voltak a szolgáltatásokkal, a “feketelistát” Isztambul, Palermo, Athén és Miskolc vezeti.

A skandinávokról kiderül, hogy rendkívül boldogak, mind a nyolc észak-európai állam a “top 15” helyezettje között van.

Oslóban és Zürich-ben rekordszintű az elégedettség: a megkérdezettek 99 százaléka gondolja úgy, hogy fantasztikus városban lakik.

Az elégedettségi listán legjobban és legrosszabbul teljesítő európai városok

A kép forrása: hirado.hu
A kép forrása: hirado.hu

Az elmúlt három évben az Athénban élők dobbantottak a legnagyobbat, 15 százalékuk pártolt át az elégedettek táborába. Az isztambuli közhangulat viszont ugyanekkorát zuhant, és érdemes megemlíteni, hogy ők sem indultak túl magasról.

Tíz Londonban élő közül kilenc elégedett városával, de Manchester, Newcastle, Glasgow, Cardiff és Belfast lakóinak a 90 százalékos küszöböt is sikerült átlépniük. Elégedettségük ráadásul biztonságérzettel is párosult.

Közbiztonság kérdésében az európai városok kétharmada úgy érzi, nincsenek veszélyben, ám a római lakosság fele tart valamilyen támadástól. Marseilles, Isztambul és Athén is a “veszélyeztetett” lista élére került.

A munkalehetőség is nagyot dobhat az emberek elégedettségi mutatóján. Csupán 14 városban válaszolták azt a lakók, hogy könnyen lehet állást találni. Prágáé, Kolozsváré és Münchené lett a legjobb eredmény.

Ezt a három problémát tekintik a legfontosabbnak az európai városok

A kép forrása: hirado.hu
A kép forrása: hirado.hu

A legfontosabb témáknak az egészségügyi szolgáltatásokat, a munkanélküliség kérdését és az oktatást sorolták fel az országok – ezek lekörözték a biztonság, a lakhatás és a légszennyezés problémáit is.

Az Európai Bizottság regionális politikai vezetője szerint az eredmények pozitívak, még inspirálónak is nevezhetjük őket.
“Budapesten és Krakkóban 20 százalékkal nőtt a közösségi közlekedés iránti lelkesedés 2012 óta”.

Elégedettségi mutatók a tömegközlekedésről (az elmúlt három év változásai)

A kép forrása: hirado.hu
A kép forrása: hirado.hu

A kutatás azonban több súlyos problémára is rámutatott: egyre nehezebb elérhető áron ingatlant vásárolni, a fővárosokban különösen problémás. Öt emberből négy pedig nem gondolja úgy, hogy könnyen el lehet helyezkedni városában.

Magyarország közösségi közlekedés terén sokat változott, de az országos elégedettségi átlag még nem az igazi.

Az európai városok elégedettségi mutatói országos viszonylatban

A kép forrása: hirado.hu
A kép forrása: hirado.hu

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: