Otthon / Napi Dél-somogyi település / Napi Dél-somogyi település: Bélavár
A kép forrása: Google Maps

Napi Dél-somogyi település: Bélavár

Nagyatádtól délnyugatra, a Dráva mellett, Vízvár és Tarany közt fekvő település. Vonattal elérhető a Nagykanizsa–Barcs–Pécs-vasútvonalon.


 

TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTŐ

Bélavár nevét az 1332-1337 évi pápai tizedjegyzék említette először egyházas helyként. Itt a Dráva mellett egykor vár is állt, melyet a Dráva három oldalról zárt körül. 1399-ben a székesfehérvári káptalan birtoka volt. Az 1469-ben és 1498-ban kelt oklevelek szerint már városi kiváltságokat élvezett. A 15. században is a székesfehérvári káptalané volt. 1531-ben az ország rendjei itt értekezletre gyűltek össze. 1536-ban Török Bálint, 1550-ben Tahy Ferencz birtokában volt. Az 1571. évi török kincstári adólajstromban Bélvár alakban fordult elő, ekkor csak 11 házból állt. 1726-ban őrgróf Turinetti Herkules József Lajos volt a földesura, 1733-tól pedig a Festetics család birtoka volt, a 20. század elején is Festetics Taszilónak volt itt nagyobb birtoka.

1866-ban és 1877-ben a község fele része leégett.


Bélavár vára
A vár a Dráva három oldalról körülzárt kanyarulatában állt egykor. A hagyomány szerint 1531-ben e várban tartották értekezletüket az ország rendjei. A vár a török megszállás alatt pusztulhatott el; nevezetesebb hadi esemény színhelye azonban nem volt.

Forrás: wikipedia.com


Bélavár napjainkban – belavar.hu

 

Bélavár napjainkban teljesen közművesített település, korábban kiépítették a korszerű víz- és gázrendszert, a házak felében telefon is van, a helyi nyilvánosságot pedig kábeltévé szolgálja. 2003. júliusában tizenhét településsel közösen hétmilliárd forintos beruházás keretében megépült a szennyvízcsatorna-rendszer. A település elöljárói és lakói is rendkívül ügyelnek a rendre, a tisztaságra, ápoltak és virágosak a közterületek.

A kép forrása: belavar.hu
A kép forrása: belavar.hu

Az elmúlt években több jelentős beruházás is történt a szennyvíz mellett: óvoda, konyha, házasságkötő-terem, könyvtár létesült, parkot és játszóteret alakítottak ki, s megszépült a faluközpont. A korábbi kapcsolat nem szakad meg a szomszédos Vízvárral, hiszen az iskola, az orvosi ellátás biztosítása a két önkormányzat közösen vállalt feladata.

A település legnagyobb foglalkoztatója az önkormányzat, amelynek tucatnyi helybeli áll alkalmazásában. Emellett dolgoznak a Sefag Rt., a Dráva.Kavics Kft., valamint barcsi cégek kínálta munkakörökben is bélaváriak. A település elöljárói nagy lehetőséget látnak a turizmus fellendítésében itt, hiszen a Dráva közelsége, a nemzeti park szépsége jó esélyt teremt erre. Nemrégiben turistaházat alakítottak ki ennek érdekében, ezt bővíteni is szeretnék a jövőben. A környéken pecázásra, kirándulásra is lehetőség nyílik, így joggal remélhető a falusi turizmus fellendülése.

A településen 1992 óta óvoda is működik, ahová kéttucatnyi kisgyerek jár, akik rendszeresen ünnepi műsorokkal kedveskednek az idősebbeknek a társadalmi rendezvényeken. A kulturális élet másik szervezői a Margaréta Népdalkörben tevékenykedő bélavári asszonyok, akiknek hagyományőrző munkáját messze földön elismerik.

A kép forrása: belavar.hu
A kép forrása: belavar.hu

Rajtuk kívül nyugdíjasklub igyekszik folyamatosan programokat biztosítani az idősebbeknek. Bélavár határában csúcsosodik a Kerék-hegy, ahol sok helybelinek van szőlője. Bár nem igazán nagy területen gazdálkodnak a szőlészek, mégis finom nedű érlelődik a pincék hordóiban.

Forrás: belavar.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Napi Dél-somogyi település: Tótújfalu

Tótújfalu (horvátul Novo Selo) község Somogy megyében, a Barcsi járásban.  Somogy megye déli részén, Barcstól …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: