Otthon / Migráció / Ez lehet a migránsok új útvonala
A kép forrása: internet (illusztráció)

Ez lehet a migránsok új útvonala

Jön a tavasz, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy több százezren indulhatnak el Szíriából Európa felé. Több úton is eljuthatnak Nyugat-Európába.

A nyugati célországokban zárulnak a határok, a nem uniós balkáni tranzitállamok ezért attól félnek, hogy náluk rekednek a migránsok. Pici és szegény országok, de próbálják megvédeni magukat. Horvátországban új kormány alakult januárban, amely alapvetően a magyar vonalat követi a migráció kérdésében. Macedóniának volt már tavaly is egy kísérlete a migránsáradat megfékezésére, akkor azonban az nem sikerült. Most Bulgáriával is tárgyalnak arról, hogy esetleg közösen is zárnának határt, mivel Szlovénia is elkezdett kerítést építeni – sorolta Angyal Ágnes, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Úgy vélte, ha megépül az újabb macedón határzár a görög határon, akkor nyugatabbra, Albánia felé indulhatnak el a bevándorlók, Montenegrón át Horvátország felé. Az sem elképzelhetetlen, mondta, hogy Albániából a tengeren át Olaszország felé veszik az irányt. A ’90-es években volt már egy nagyon komoly migrációs hullám Albániából, így létezik egy „bejáratott útvonal” erre – mutatott rá.

Hozzátette: Olaszország kész a szükséges lépések megtételére. Három regisztrációs pont már épült az országban, és terveznek még további kettőt, hármat. A belügyminiszter már bejelentette, hogy fontolgatják egy felállítását az Albániához közeli Puglia tartományban – közölte Angyal Ágnes.

A kutató szerint egy esetleges balkáni összefogással és határzárással az összes északabbra lévő állam védhető lenne. A tavaly őszi ellenségeskedés után ők is láthatják, hogy inkább a kooperáció visz előre – húzta alá.
MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiutasították az országból babócsai migránsokat

A migránsokat három évre kiutasította a bíróság hazánk területéről. Az ítélet jogerős lett, mert az …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: