Otthon / Ország-Világ / Egy nap alatt egyhavi csapadék esett
A kép forrása: internet

Egy nap alatt egyhavi csapadék esett

Sárlavina, csúszós utak és balesetek – több helyen is fennakadásokat okozott tegnapaz időjárás. Egész nap szakadt az eső, van, ahol pedig havazott: a Bakonyban 10 centiméternyi hó hullott. Áradnak a folyók is: a Tarna-patak már házakat is fenyeget, és a Balaton is kiöntött. Egy nap alatt egy teljes havi csapadékmennyiség szakadt a nyakunkba, és azt mondják nincs vége. A hét végéig még ugyanennyi eshet.

Csütörtökön a délnyugati országrészben gyengén, illetve közepesen felhős idő lesz, azonban északon, északkeleten felhőátvonulások várhatóak, és elsősorban itt lehet néhol futó zápor, hózápor. Napközben északon, északkeleten ismét megerősödik a nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

Homokzsákokkal zárják el a megáradt Tarna-patakot a Heves megyei Recsken, hogy ne öntse el a házakat. A vízszint óránként 15 centit emelkedett, 30-40 lakóház van veszélyben.

A Pest megyei Szokolyán a Török-patak már alig tudja elvezetni a lezúduló csapadékot, helyenként ki is lépett medréből.

A Balatonnál is tovább emelkedett a vízszint, Balatonfenyvesen 130 centiméter feletti vízállást mértek, ez nagyjából 15 centivel több az átlagosnál. A szabad strandon bokáig ér a víz, de lakóházak egyelőre nincsenek veszélyben.

Az eső sok helyen okozott gondot a közlekedésben is: Nyíribrony és Levelek között egy személyautó csapódott az út melletti fának, feltehetően azért, mert megcsúszott az esős úton. A balesetben egy 64 éves férfi halt meg.

A Vác-Balassagyarmat vasúti vonalon az esővíz alámosta a síneket, és akkora volt a sár, hogy sokáig nem közlekedtek a vonatok, Visegrád és Pilisszentlászló között pedig a hömpölygő sárlavina miatt zárták le átmenetileg az utat.

Nyugaton a hó okozott gondot több településen. A Bakonyban Tésen körülbelül 10 centi esett. Körmenden, ahol nagy pelyhekben és sűrűn esett a hó, még a hókotrók is elindultak. Szakadt a hó Zalaegerszegen is, az utak még sokfelé csúszósak, ezért csak lassan lehet haladni.

MTI

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: