Otthon / Ország-Világ / Áradnak a folyók, itt a belvíz
Az Ipoly folyó által elárasztott Rákóczi utca Ipolytarnócon 2016. február 11-én. Harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget február 10-én este a Nógrád megyei Ipolytarnócon, ahol nyolc lakóházat veszélyeztet a víz. MTI Fotó: Komka PéteR

Áradnak a folyók, itt a belvíz

Az ilyenkor szokásos ötszörösére emelkedett az Ipoly folyó vízszintje, a Sajó áradása miatt lezárták több út egy-egy szakaszát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Tarna már apad, belvíz-készültséget rendeltek el a Tisza és a Hortobágy-Berettyó mentén.

Az ilyenkor szokásos ötszörösére emelkedett az Ipoly folyó vízszintje: az átlagos 70 centiméterhez képest késő estére már meghaladta a 357 centimétert. A Nógrád megyei Ipolytarnócnál harmadfokú árvízvédelmi készültség érvényes. A veszélyeztetett területen lévő házakat homokzsákokkal védik. Több helyen is áradnak a folyók Magyarországon, miután tegnap rengeteg eső és friss hó esett.

 A Sajó áradása miatt lezárták több út egy-egy szakaszát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Vízátfolyás miatt járhatatlan a Putnok-Borsodbóta összekötőút, a tardonai bekötőút egy három kilométer hosszú szakasza, valamint a Dédestapolcsány és Tardona közötti út – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Belvíz-Készültséget rendeltek el a Tisza és a Hortobágy-Berettyó mentén

Belvízvédelmi készültséget rendelt el négy védelmi szakaszon a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) csütörtökön. A 12 védelmi szakaszából a tiszai alsó, a tiszai középső és a tiszai felső belvízvédelmi szakaszon elsőfokú, míg a hamvas-sárréti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség lépett életbe. Utóbbi azt jelenti, hogy a Hortobágy-Berettyó térségében két műszakban üzemelnek a Tivizig kezelésében lévő szivattyútelepek. A négy védelmi szakaszon jelenleg 4800 hektárt borít belvíz, ebből 1200 hektár a vetés, 1000 hektár a szántó és 1600 hektár a rét, legelő. A készültségben lévő 17 szivattyútelep üzemeltetésével a Tivizig szakemberei az elmúlt 24 órában több mint 600 ezer köbméter belvizet emeltek át a befogadó folyókba és csatornákba.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: