Otthon / Migráció / Merkel egyre jobban magára marad
A kép forrása: www.tomatobubble.com

Merkel egyre jobban magára marad

A döntő fontosságú uniós csúcstalálkozó előtt egyre kevésbé valószínű, hogy Angela Merkel német kancellár rá tudja venni Európát, hogy azonosuljon a menekültek befogadásának politikájával – írja elemzésében az AFP francia hírügynökség.

Az írás szerzője rámutat: Franciaország “elengedte” Merkelt, Kelet-Európa országai pedig egyenesen szembe mennek vele, emellett pedig otthon is csökken a népszerűsége, s egyre nő az ellenállás azzal a politikával szemben, amely miatt tavaly egymillió menedékkérő érkezett az országba.

Kevés a szövetségese Merkelnek

“Az európai vezetők február 18-19-i csúcstalálkozója előtt ugyanakkor kevés a szövetségese” – mutat rá a lap, felidézve, hogy Merkel európai megoldást ígért a németeknek az menekültáradat csökkentése érdekében, amin a kötelező befogadási kvótákat érti.

Manuel Valls francia miniszterelnök a minap a müncheni biztonságpolitikai konferencián beszélt arról, hogy Európa nem tud több menekültet fogadni, s Párizs nem támogatja a kötelező elosztási mechanizmust. Míg Kelet-Európában szinte egyhangú Merkel politikájának elutasítása.

z elemzés arra is kitér, hogy a kvóták mellett a német kancellár szerint az embercsempészek elleni fellépés, valamint a török, a libanoni és jordániai menekülttáborok életkörülményeinek javítása kell az az áradat megfékezéséhez.

Medvegyev “hülyeségnek” nevezte Merkel politikáját

A müncheni konferencián elhangzottakból az AFP kiemeli Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozatát, aki szerint az ötszázmilliós Európa alapjait nem rázhatja meg 1,5-2 millió menekült, s a kontinens nem kapitulálhat emiatt. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint a menekültválság szinte az EU létét fenyegető kihívás, Merkel kancellár viszont nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő ezzel szemben “hülyeségnek” nevezte a német politikát.

Véges a törökök türelme

Konszenzus hiányában Merkel pénteken jelezte: önkéntes országok csoportja oszthatja szét egymás között a menekülteket, ha cserébe Törökország fellép az illegális migrációval szemben. Arról Merkel egyelőre nem beszélt, hogy mely országok jelentkeznek önként, hogy befogadják a migránsokat, ám vezetőik Brüsszelben tanácskoznak majd a török vezetéssel.

A nyár és az ősz folyamán az uniós országok nagy nehezen 160 ezer menekült elosztásáról állapodtak meg, ám eddig mindössze párszáz embert sikerült szétosztani a tagállamok között, s nagyon úgy fest, hogy a terv füstbe megy. Látva ezt a megosztottságot, s miközben az unió azt szorgalmazza, hogy Törökország minél több olyan embert fogadjon be, akik a szíriai konfliktus elől menekülnek, a török elnök a héten azzal fenyegetőzött, hogy megnyitja az utat nyugat felé a migránsok előtt.

“Véges a türelmünk” – idézi a francia hírügynökség a török elnököt.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiutasították az országból babócsai migránsokat

A migránsokat három évre kiutasította a bíróság hazánk területéről. Az ítélet jogerős lett, mert az …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: