Otthon / Ország-Világ / Határozatképtelenség miatt elmaradt az ORÖ közgyűlése
A kép forrása: internet

Határozatképtelenség miatt elmaradt az ORÖ közgyűlése

Határozatképtelenség miatt elmaradt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vasárnap délutánra összehívott közgyűlése.

Hegedüs István, az ORÖ elnöke a határozatképtelenséget megállapítva azt mondta, hogy nincs jelen a szükséges 24 képviselő, így az ülést berekeszti. Közölte, a szervezet közgyűlését rövid időn belül újból összehívja.

Hegedüs István újságíróknak elmondta, az volt a szándéka, hogy az ülésen javaslatot tesz:  oszlassa fel magát az ORÖ, hogy “tisztuljon meg a roma politika”.

“Vannak olyan külső erők, amelyek nem engedik, hogy a cigány emberek megfelelő módon érvényesítsék a magyarországi cigányság érdekeit” – fogalmazott, hozzátéve, nem érti, miért nem jelent meg minden képviselő a közgyűlési ülésen, hiszen úgy tudja, hogy “minden képviselő itt van ma Budapesten”.

A költségvetéssel kapcsolatban – amelynek megvitatását vasárnapra tervezték – elmondta, hogy azt egy későbbi időpontban is elfogadhatja a közgyűlés.

Berényi László (Lungo Drom) frakcióvezető újságírók előtt arról beszélt: a Lungo Drom képviselőcsoportja és szövetségesei azért nem jelentek meg az ülésen, mert nem akarják a jelenlegi vezetést “legalizálni”.

MTI Fotó: Marjai János
MTI Fotó: Marjai János

Mint kifejtette, a fővárosi kormányhivatal álláspontja szerint a közgyűlésnek kell lefolytatnia a fegyelmi eljárást az ORÖ elnökével szemben.  Ezt nem lehet megtenni, ha nem szerepel a napirendi pontok között. A jelenlegi szabályozás szerint az ülés előtt húsz nappal kellene bejelenteni a napirendi módosítást, erre viszont nem volt lehetőség – tette hozzá.

Berényi László közölte: nem támogatják az ORÖ feloszlatását, szerinte az “riogatás volt” ellenfeleik részéről.

Vajda László (Lungo Drom) azt mondta: látni, hogy mire megy ki a játék, Hegedüs Istvánt és támogatóit akarják mindenképpen “lebénítani”.  Farkas Flórián korábbi ORÖ-elnök, miniszterelnöki biztos érdeke, hogy az ORÖ ne működjön hatékonyan – vélekedett.

A helyszínen az ORÖ megbízott hivatalvezetője, Csala Elvira a szervezet elnöksége nevében sajtóközleményt osztott ki, amelyen az áll: az elnökség a határozatképtelenség miatt meghiúsult közgyűlésen történtekre figyelemmel megállapítja, hogy a közgyűlés többsége Hegedüs István elnöktől a bizalmat véglegesen megvonta. Felszólítják Hegedüs Istvánt, hogy azonnali hatállyal mondjon le elnöki megbízatásáról.

Az ORÖ vasárnapra összehívott közgyűlésének tervezett napirendjén szerepelt a szervezet ez évi költségvetési tervezetének, valamint a fővárosi kormányhivatalnak a január 18-ai rendkívüli, vitatott módon megtartott ORÖ-közgyűléssel kapcsolatos állásfoglalásának megtárgyalása.

Hegedüs István hétfőn budapesti sajtótájékoztatón közölte: a következő közgyűlésen javasolja majd, hogy az ORÖ oszlassa fel magát.

Az ORÖ elnöke január 18-án kórházba került, az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina hivatalvezető azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István akadályoztatása miatt. Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta, és új megbízott elnököt választott a szervezet élére.

A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és azonnali hatállyal felmentették Buri Edinát tisztségéből. Megbízott hivatalvezetőnek Csala Elvirát választották.

Az akkori többség annak idején úgy döntött, hogy haladéktalanul keresetet nyújtanak be Hegedüs Istvánnal szemben elnöki tisztsége megszüntetésére, és egyidejűleg kérik a felfüggesztését tisztségéből.

A fővárosi kormányhivatal január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait.

MTI

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: