Otthon / Ország-Világ / Előzzük meg a helyi vízkárokat!
A kép forrása: internet (illusztráció)

Előzzük meg a helyi vízkárokat!

A hirtelen lezúduló vagy a napokig tartó folyamatos csapadék következtében fokozottan terhelődnek a vízelvezető árokrendszerek, ezért azok rendszeres karbantartása fokozottan indokolt, s törekedni kell arra, hogy a vízelvezető rendszerek bármikor képesek legyenek betölteni rendeltetésüket.

A települések katasztrófavédelmi osztályba sorolása alapján Somogy megye kettőszáznegyvenhat településéből 128 települést veszélyeztethet helyi vízkár. A belvíz- és más helyi vízkárok megelőzésének szerves részét képezik azok a hatósági ellenőrzések, amelyek keretében a katasztrófavédelem polgári védelmi szakterülete már évek óta Somogy megye területén a kockázati helyszíneken ellenőrizte a belterületi vízelvezető rendszereket. A hatósági munka azonban csak az egyik eleme a megelőzésnek, hisz a tisztítást és a karbantartást a tulajdonosoknak, illetve a kezelőknek kell elvégeztetniük. Belvíz és egyéb vízkárok ugyan ilyenkor is előfordulhatnak a lehullott csapadék mennyiségétől függően, de a tisztítással elérhető, hogy az erre kialakított rendszerek a lehető legtöbb vizet elvezessék.

Veszélyforrás lehet az eltömődött árokrendszer, a víz útjába kerülő bármilyen akadály ugyanis meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz. Az ellenőrzést végzők általános tapasztalatai szerint az alábbi problémák a leggyakoribbak:

• az elvezetők és az átereszek feliszapolódnak;
• hiányos vagy tönkremegy a külterületi vízelvezető hálózat;
• az átereszek beszakadnak vagy feltöltődnek;
• egyes utcákból hiányoznak a csatornák és az elvezetők;
• a partoldalak növényzete elburjánzik.

A várható csapadékosabb időjárás miatt fokozottabban kell ügyelni a vízelvezető árkok működőképességére!

Forrás: somogy.katasztrofavedelem.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: