Otthon / Barcsi hírek / „Újabb lépéseket tesz a Barcsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a beavatkozó képesség növelése érdekében”
A kép forrása: somogy.katasztrofavedelem.hu

„Újabb lépéseket tesz a Barcsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a beavatkozó képesség növelése érdekében”

2015-ben a Barcsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a szabályzatok maradéktalan betartása mellett teljesítette közbiztonsági feladatait – hangzott el tegnap a kirendeltség 2015. évet értékelő tiszti értekezletén.

A meghatározott célok eléréséhez a Barcsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség két hivatásos-, és egy önkormányzati tűzoltó-parancsnoksággal, 8 önkéntes tűzoltó egyesülettel, egy nem főállású létesítményi tűzoltósággal, valamint a köteles és önkéntes polgári védelmi szervezetekkel képes reagálni a bekövetkezett eseményekre. A hivatásos egységeket több mint háromszáz esethez riasztották az elmúlt évben, 130 tűzesetnél és 183 műszaki mentésnél avatkoztak be a tűzoltók.

A csurgói önkormányzati tűzoltók huszonöt alkalommal tűzoltási, negyvenegyszer műszaki mentési feladatokat láttak el, ebből 58 esetben a hivatásos egységek nélkül, önállóan számolták fel a káreseteket. Huszonkét tűzesetnél és tizenkilenc balesetben, valamint útra dőlt fák eltávolításában működtek közre az önkéntes tűzoltók.

A tűzesetek száma jelentős mértékben nem változott a 2014. évi adatokhoz képest, köszönhetően a kémény és szabadtéri tűzesetek megelőzésével kapcsolatos lakossági tájékoztatóknak, a hatósági ellenőrzéseknek. A műszaki mentések száma csökkent, köszönhető ez annak is, hogy nem sújtotta a térséget hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadék, erős szél.

A veszélyes áru szállítás ellenőrzése során több mint 250 járművet vettek “górcső alá” közúton, s mintegy 750 kocsit vasúton a kirendeltség munkatársai.
A beavatkozó képesség növelése érdekében újabb lépéseket tett a kirendeltség, egy új önkéntes tűzoltó egyesület létrehozása és egy már meglévő újraszervezése felé.

A kirendeltség nagymértékben kivette részét a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság munkájából, mintegy 1500 állampolgár – óvodások, iskolások és a települések lakosságának – felkészítését hajtotta végre.

Minden állampolgárnak joga van a biztonságra, de annak megteremtésében nekik maguknak is tevékenyen részt kell venniük – hangsúlyozta a tiszti értekezleten Oblián Gábor tűzoltó alezredes, barcsi kirendeltségvezető. Ezért 2016-ban folytatják a meglévő járási mentőcsoportok mellett a településiek megalakítását. A közösségi szolgálatot a katasztrófavédelemnél teljesítő diákok számára a nyári szünidőben is lehetőséget biztosítanak 20 órás időtartamban.

Tavalyi évben a barcsi tűzoltók a kispályás labdarúgó tornán és az atlétika versenyen való sikeres szereplésükkel hozzájárultak, hogy a BM Országos Pontszerző Bajnokságán a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a 4. helyezést szerezte meg. Ugyanakkor a sportkedvelő állomány képviseltette magát a Balaton átúszáson, különböző futóversenyeken, a kihívás napján, és az országos tűzoltó favágó versenyen is, s 2016-ban szeretnék a tavalyi sikereiket megismételni.

Forrás: somogy.katasztrofavedelem.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: