Otthon / Ország-Világ / Venezuelában jön a hatezer százalékos benzináremelés
Nicolas Maduro venezuelai elnök. EPA/MIRAFLORES PALACE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Venezuelában jön a hatezer százalékos benzináremelés

Hatezer százalékos benzináremeléssel menekítené meg Venezuelát a gazdasági válságtól Nicolas Maduro. Az államfő az ország pénznemének, a bolivárnak a leértékelésétől várja a fellendülést.

Tömött sorokban várakoznak az autók a venezuelai benzinkutak előtt. Sokan kannákkal érkeznek, hogy a lehető legtöbb üzemanyagot tankolják fel a soha nem látott drágítás előtt.

Az eddig mindössze 3 forint/literes ár 20 éven át a világ legalacsonyabbjának számított, mostantól azonban az autósok 180 forintért juthatnak benzinhez. Ez még mindig az európai átlagár fele, de a venezuelaiak nem ehhez szoktak.

– Őrültség ennyire megnövelni az árakat. Tudjuk, hogy válság van, de ez már túl sok. Az élelmiszer így is drága, és ezután még drágulni fog, ami akár éhezéshez is vezethet – magyarázta az egyik felháborodott sofőr.

Venezuelát az olajárcsökkenés juttatta a tönk szélére, és egyelőre úgy néz ki, hogy a héten aláírt termelés-befagyasztási megállapodás sem jelent megoldást a gazdaság számára. Az egyezség értelmében Szaúd-Arábia, Oroszország, Katar és Venezuela a január 11-i szinten fagyasztja be olajtermelését.

A Maduro-kormány a versenyképesség fokozása érdekében a venezuelai fizetőeszközt is leértékelte a dollárral szemben; de félve az inflációtól 10 bolivár/dolláros szinten rögzítette az élelmiszer- és gyógyszerimportnál használt átváltási rátát.

– Hogy biztosítsuk az emberek egészséghez és gyógyszerellátáshoz való jogát, bár 30 százalékkal magasabban, de rögzítettük ezen termékek árát – jelentette be Nicolas Maduro.

A szocialista kormány gyengeségéből elsősorban az éveken át elnyomott, de a parlamentben már többségben lévő ellenzék profitál. A piacpárti erők lemondásra szólította fel Hugo Chávez volt bizalmasát.

– Végre eljött az idő, hogy visszahívjuk Nicolas Madurót. Az utcákra visszük Venezuela népét – jelentette be az egyik ellenzéki politikus.

Bár Maduro bizakodó a változtatásokkal kapcsolatban, az áremelések már többször vezettek heves tüntetésekhez Venezuelában. 1989-ben többen meg is haltak az összecsapásokban.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: