Otthon / Ország-Világ / London polgármestere kilépne az EU-ból
Boris Johnson, London polgármestere nyilatkozik londoni háza előtt 2016. február 21-én. Johnson bejelentette, hogy hazája kilépését támogatja a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartandó júniusi népszavazás kampányában. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

London polgármestere kilépne az EU-ból

Boris Johnson, a brit főváros excentrikus főpolgármestere arra készül, hogy az Európai Unióból való kilépés mellett fog kampányolni – ezt személyesen jelentette be háza előtt. Nagy-Britanniában június 23-án szavaznak arról, hogy menjen vagy maradjon az Egyesült Királyság az Unióban.

Boris Johnson ezt személyesen jelentette be vasárnap. A konzervatív párti Johnson a háza előtt tartott rögtönzött sajtóértekezletén közölte: “nagyon nagy szívfájdalommal”, de úgy döntött, hogy Nagy-Britannia EU-tagságának feladása mellett fog érvelni a referendum kampányában.

Johnson szerint az Európai Unió “a brit szuverenitás erózióját” okozza, és ebben a pénteki EU-csúcson David Cameron miniszterelnök által elért reformegyezség sem hoz alapvető változást, annak ellenére sem, hogy Cameron a rendelkezésére álló rövid idő alatt “fantasztikus munkát végzett”.

Hozzátette: az Európai Unió politikai program mentén szerveződik, és valós az a veszély, hogy kicsúszik a megfelelő demokratikus ellenőrzés alól. A londoni polgármester szerint ugyanez a veszély fenyegeti az uniós jogszolgáltatási gyakorlatot.

Johnson szavai szerint az Európai Unió Bírósága egy 500 millió lakosú terület felett gyakorol jogszolgáltatási fennhatóságot, és végzéseivel szemben nincs helye fellebbezésnek. Egyébként is túl sok törvény születik EU-szinten – tette hozzá.

Csapás az EU mellett érvelőknek, szerencse az euroszkeptikusoknak

Boris Johnson döntése óriási horderejű a kilépés mellett kampányoló politikai csoportok szempontjából, a londoni polgármester ugyanis a kormányzó Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb tagja, és a brit sajtó őt tartja a jelenlegi parlamenti ciklus után leköszönő Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltjének.

Vasárnap bejelentett döntésével Johnson szembemegy Cameron és a kormány álláspontjával. A brit miniszterelnök ugyanis a népszavazás időpontjáról döntő szombati kabinetülés után közölte: az ülésen született döntés alapján a kormány a referendum kampányában azt a hivatalos álláspontot képviseli, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja.

Cameron hangsúlyozta ugyanakkor: az egyes kabinettagok meggyőződésük szerint, szabadon dönthetnek arról, hogy a kampányidőszakban személyesen milyen ajánlást fogalmaznak meg.

Nem Johnson az egyetlen tory, aki a kilépés mellett fog érvelni

Erről a kompromisszumos megoldásról már korábban, a kabinet EU-szkeptikus tagjainak nyomására született döntés.

Eddig Michael Gove igazságügyi miniszterről, Iain Duncan Smith munkaügyi miniszterről, a Konzervatív Párt korábbi vezetőjéről és miniszterelnök-jelöltjéről, John Whittingdale kulturális miniszterről, Chris Graylingről, a londoni alsóház vezetőjéről – a kormányzati törvényalkotási program végrehajtásának operatív előkészítéséért, szervezéséért és felügyeletéért felelős kabinettagról – és Theresa Villiers északír-ügyi miniszterről lehet tudni, hogy a kampányban Johnsonhoz hasonlóan a kilépés mellett fog érvelni.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: