Otthon / Kultúra és Tudomány / Tojásfestés és népi hagyományőrzés profi szinten – ezekre a programokra látogasson el márciusban!
A kép forrása: internet

Tojásfestés és népi hagyományőrzés profi szinten – ezekre a programokra látogasson el márciusban!

Idén a jövő hónap végére esik a húsvét, így érdemes ellátogatni márciusban a Hagyományok Házába és több budapesti múzeumba, ahol egy sor érdekes programon keresztül ismerhetjük meg jobban a – többek között – húsvéti magyar népi hagyományokat. Az egyik program címe például: „Tojásmetria” – szimmetriai rendszerek a hímestojásokon, amelyen ha részt veszünk, minden bizonnyal akadémiai szinten művelhetjük idén a tojásfestést!

A Hagyományok Házának márciusi programjában ismét a néptánc dominál majd elsősorban: a hónap első napján A Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos – Nemzeti Tánc Születése című előadása lesz látható, amely a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel a zene és tánc vonatkozásában, másodikán pedig Alkalmi válogatott műsorukat adják elő.

Aki az előzőre nem tudott elmenni, negyedikén újra megnézheti, hogy ropja a Magyar Állami Népi Együttes a verbunkosra, emellett pedig Aprók tánca néven gyerekeknek szóló táncház is lesz – mint minden pénteken.
Hallott már a mizliről, gürtliről, vagy a tilángliról? Március 7-én, előnőnapi programként a Rábaközi női viselet titkaiba leshetnek be az érdeklődők – az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Ugyanezen a napon magyar néptánc-oktatást tart Strack Orsolya és Ágfalvi György, de nem csak március 7-én, hanem minden hétfőn. Este 7 és 8 óra között a szatmári verbunk, 8 és 10 között pedig a tyukodi csárdás lesz terítéken.
Március 8-án a Találkozás a néphagyománnyal címen ismeretterjesztő foglalkozáson vehetnek részt a 7–14 évesek, amelynek keretében zenés-táncos barangolást tehetnek a Kárpát-medencében, majd programon élőzenés táncházi foglalkozáson és népi játék- valamint hangszerbemutatón vehetnek részt. A jó hír, hogy ez nem is egyszeri lehetőség: május végéig még hat alkalommal tartják meg ugyanezt a programot.
A már említett „Tojásmetria” – szimmetriai rendszerek a hímestojásokon elnevezésű programot március 9-re szervezték meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba, ahol a témába Fekete Ildikó Junior Prima-díjas tojásfestő (és az ELTE Matematikai Tanszékének is hallgatója) tudásán keresztül láthatunk bele jobban.
A hónap hátralevő részében is számos, a néphagyományokat felelevenítő program várja a nagyérdeműt: 19-én például a Pergő Hagyományőrző Együttes Pletykás asszonyok című dramatikus, interaktív előadásának keretében élvezhetjük a szokáskör vérbő, vidám módon való bemutatását – „ahogyan ez a magyar népi hagyományokban valóban jelen volt” – olvasható a Hagyományok Háza honlapján. Sőt, a későbbiekben „az évkört követve megjelenik a farsang, húsvét, vásár és cselédfogadás, pünkösd, szüret, Szent Márton nap, advent.”
Ahogy közeledik a húsvét, úgy sokasodnak az intézmény húsvéti néphagyományokat megidéző eseményei. „Aranyos víz, tiszta víz – húsvéti tisztító rítusok a néphagyományban” című előadáson vehetünk részt március 22-én Dr. Juhász Katalin etnográfus tolmácsolásában a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, a Hagyományok Háza szomszédságában. Végül március 24-én Csákányi Zoltán népi iparművész tart húsvéti tojásírós foglalkozást. És már indulhat is otthon az „akadémiai szintű tojásfestés”…
Forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: