Otthon / Kultúra és Tudomány / Közel tízezer éves a világ legöregebb fája
A kép forrása: internet

Közel tízezer éves a világ legöregebb fája

Közel tízezer éves a világ legöregebb fája, egy Svédországban található lucfenyő. Hosszú életének titka, hogy a fenyő nagyjából 600 évente új törzset növeszt, de növény évezredek óta ugyanabból a gyökérrendszerből éled újra.

 A különleges fa az Old Tjikko (Öreg Tjikko) nevet kapta, az őt felfedező professzor, Leif Kullmann husky kutyája után. A svéd Umeå egyetem kutatója az ország középső részén található Dalarna dombjai között, 910 méteres tengerszint feletti magasságban talált rá a rekorderre. Az Európa-szerte karácsonyfaként használt norvég lucfenyő magányosan álldogál a sziklás talajon. A négy méter magas fenyő a szénizotópos kormeghatározás alapján 9550 éves, tehát a legutóbbi jégkorszak után hajtott ki.

A kép forrása: internet
A kép forrása: internet

Pontosabban fogalmazva a fa gyökérzete már közel tízezer éves, a törzse és ágai pedig pár száz évesek, mivel a lucfenyő különleges képessége, hogy ha a fatörzs az 500-600 éves életciklusa végén elhal, a gyökérzetből új törzs nő ki. A rekordtartó fa így valójában saját maga klónja, a jelenlegi növény genetikailag teljesen azonos a 9500 évvel ezelőtti fával. Az Umeai Egyetem kutatói 2012-ben publikálták tanulmányukat a különleges fenyőről. Többen azonban a csúcstartónak még mindig a nevadai simatűjű szálkásfenyőket tartják, például a híres Matuzsálem-fát, illetve a feltételezések szerint még idősebb, névtelen és titkolt helyen növő társát, mindketten közel 5000 évesek.

Forrás: hihetetlenmagazin.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: