Otthon / Ország-Világ / Bérmegállapodás a vasútnál
A kép forrása: internet

Bérmegállapodás a vasútnál

A kollektív munkaügyi tárgyaláson “a vasutas szakszervezetek többsége” elfogadta és aláírta a MÁV-csoport ajánlatát.

Megszületett az idei évre vonatkozó bérmegállapodás a vasútnál kedden – közölte a MÁV Zrt. és a szakszervezeti oldal az MTI-vel.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint az alapbéremelés mértékéről folytatott kollektív munkaügyi tárgyaláson “a vasutas szakszervezetek többsége” elfogadta és aláírta a MÁV-csoport ajánlatát.

A vasútvállalat a rendelkezésére álló források terhére átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajt végre január 1-jei visszamenőleges hatállyal azon munkavállalóknál, akiknek az alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot, továbbá az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést is nyújt, ezzel 2,5 százalékra növekszik a munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztári kiegészítés – közölte a MÁV Zrt.

A vasúttársaság közleményében hangsúlyozza: saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetett módon, az üzleti tervek átvizsgálását követően alakította ki az érdekképviseletekkel ismertetett bérajánlatát.

A MÁV Zrt. a konszolidált leányvállalataira – MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV FKG Kft., Záhony-Port Zrt., MÁV KFV Kft., MÁV Vagon Kft. – is kiterjedő hatállyal biztosítja a bérfejlesztést.

Az alapbéremelés 2016. január 1. napjára történő visszamenőleges kifizetése a februári munkabérek átutalásával egyidejűleg történik.

Amennyiben a cégcsoport 2016. évi gazdálkodási eredményei arra fedezetet biztosítanak, a vasúttársaság – tavalyhoz hasonlóan – az év végén javaslatot tesz egyszeri kifizetésre.

A MÁV Zrt. emellett folytatja a tárgyalásokat az érdekképviseletekkel egy középtávú együttműködési megállapodás megkötéséről a munkahelyek megőrzésére, a foglalkoztatás biztonságának garantálására.

A megállapodást a hét vasutas szakszervezet közül öt elfogadta.

Szakszervezeti tájékoztatás szerint a megállapodás kötésre jogosultak közül aláírta a dokumentumot a Vasutasok Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás a tartalmával egyetért, de az aláírásához testületi döntésre van szüksége.

A megállapodás tartalmával egyetért a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Vasutasok Független Szakszervezete is, de a tárgyaláson résztvevőknek nem volt aláírási joguk.

Nem írta alá a megállapodást Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Gépészek Szakszervezete.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: