Otthon / Ország-Világ / Egy testvérpártól retteg Szeged-Kiskundorozsma
(Fotó: Helyi Híradók)

Egy testvérpártól retteg Szeged-Kiskundorozsma

Szemetet, emberi ürüléket hord az utcára és minden lehető módon rettegésben tartja a szeged-kiskundorozsmai lakosokat két középkorú férfi, egy testvérpár. Ijesztgetik, megfélemlítik az időseket. Már számos alkalommal feljelentették őket, de a hatóságok tehetetlenek: egymáshoz tologatják az ügyet, miközben rettegnek attól, hogy egyszer valódi tragédiát okoz a félnótásként viselkedő testvérpár.

Szeméthegyek között és rettentő bűzben, állandó fenyegetések közepette kell élniük a szeged-kiskundorozsmai Széksós utca lakóinak. Több mint tíz éve tartja rettegésben az itt élőket egy testvérpár, akik közül az egyik már cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, a másik ellen pedig folyamatban van ugyanez az eljárás.

A két középkorú férfi néhány évvel ezelőttig az édesapjukkal élt a házukban, agyvérzése után azonban magához vette az öreget a húguk. Ekkor kezdődtek az igazi bajok a kontroll nélkül egyedül maradt két férfival. Gátlástalanul zaklatni, sértegetni kezdték a szomszédokat, akikhez éjszaka becsöngetnek, bekopognak, mindemellett a ház elé és a szemközti buszmegállóba dobálják ki a szemetüket. A testvérpár a kis és nagy dolgát is vödörbe, vagy hordóba végzi el, majd ezt is az utcára öntik. A ház szomszédságában évek óta működött egy pizzéria, ám a tulajdonosa miattuk kénytelen volt bezárni.

„Lehetetlen mellettük élni, minden napra jutott valami probléma. Hol átdobáltak valamit a portámra, hol emberi ürülékkel locsolták fel a ház előtt az utcát. A szomszéd ház tele van pockokkal, patkányokkal, hiába próbáltam irtani őket, semmire sem jutottam. Egy idő után egyre jobban féltem a fertőzésveszélytől, ezért döntöttem úgy, hogy bezárunk” – meséli Szélpál Zoltán a pizzéria egykori vezetője.

A tulajdonos, miután bezárt, el akarta adni az üzletét, de ez évek óta, a valós értékének töredékéért sem sikerül: nincs az az ember, aki a szemétdombbá vált környéken egy falatot is le tudna nyelni, vagy kitenné magát az őrült módon kötekedők utcai kötekedőknek. A szomszédok közül volt, aki a rendőrséghez fordult. Ezt a testvérek megtudták ki volt az és megfenyegették a bejelentőt.

„Rengetegszer feljelentettem őket – panaszkodik egy nagymama -, de semmi eredménye nem volt, viszont ezután az egyikük életveszélyesen megfenyegetett. A piacon is mindenki szeme láttára szidalmaztak, amikor az unokámat toltam babakocsiban. Senki nem jött oda segíteni, akkor megfogadtam, hogy nem jelentem fel őket többet, mert én is élni szeretnék” – mondta keserűen a Helyi Híradóknak Bihari Imréné.

(Fotó: Helyi Híradók)
(Fotó: Helyi Híradók)

 Több szomszédtól egészen elképesztő történeteket is hallottunk, ám a legtöbben nem merik vállalni a nevüket, és arcukat, mert félnek a testvérpártól. Úgy tudjuk, az is többször előfordult már, hogy a helyi ABC-ben beleharaptak a kitett áruba és miután belekóstoltak, visszarakták a pultra. Vagy éppen egyikük félmeztelenül, mezítláb, és férfi létére szoknyában sétál az utcán. Az is előfordult, hogy az őket feljelentő szomszédot a rendőrségen szembesítették egyikükkel, aki egy idő után a rendőrök előtt hangosan szidalmazni kezdte az idős nőt.

A helyiek végső kétségbeesésükben jogászhoz fordultak. Szabó Bálint szerint egyértelmű a hatóságok felelőssége, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek és a nyilvánossághoz fordultak.

„A rendőrségnek a köznyugalom, és a közbiztonság helyreállítása érdekében eljárást kell indítania, a gyámhivatalnak pedig zárt intézetbe kell vitetnie a testvérpárt. Az ÁNTSZ-nek pedig ki kell takarítania az épületet, aminek költségét rá lehet terhelni az ingatlanra” – fogalmazott a helyiek képviselője.

Szabó Bálint elmondta: egyelőre abban bíznak, hogy a nyilvánosság elég lesz arra, hogy a hatóságok végre valóban tegyenek valamit. Bármilyen eszközzel, de állítsák vissza a rendet ebben a városrészben. Ha ez nem vezet eredményre, akkor lezárják az utat, úgy demonstrálnak, úgy követelik ki maguknak a mindenkit megillető nyugalmas, biztonságos életet.

A Helyi Híradók megpróbálta elérni az illetékes gyámhivatalt, ám egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre. Az egyik lakó azonban megmutatta nekünk az önkormányzathoz benyújtott panaszára kapott választ. Abban az állt, hogy a város illetékes osztálya hivatalból már megkereste a gyámhivatalt. Ők azt a választ kapták, hogy a testvérpár egyik tagját az Ópusztaszeri Pszichiátriai Otthon előgondozásba veszi, ahol „kezelése várhatóan megkezdődik”. Ezt azonban a gyámhivatal még 2015. december 10-én közölte az önkormányzattal, vagyis már több mint két hónappal ezelőtt. Azonban nem változott semmi: az emberek életét megmérgező testvérpár továbbra is erőfölényben van. Úgy tesznek, mintha ők uralkodnának és őrült királyokként sanyargatják a népüket.

 MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: