Otthon / Ország-Világ / Áder János húga veszi át a KLIK-et
A kép forrása: alfahir.hu

Áder János húga veszi át a KLIK-et

A Népszabadság információi szerint a menesztett Hanesz József helyét az eddig helyettes államtitkárként dolgozó Pölöskei Gáborné – Áder Annamária, Áder János  köztársasági elnök testvére – veszi át. A Klik ötvenmillió forinttal tartozik a Pedagógusok Szakszervezetének.

Néhány héten belül a második tisztáldozatot hozza a kormány azért, hogy lecsendesítse az egyre hangosabban tiltakozó tanárokat és diákokat. Az oktatásban uralkodó állapotok nemrég Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár pozíciójába kerültek, csütörtökön pedig bejelentették, február végén Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke is távozik.

Helyére Pölöskei Gábornét nevezik ki, aki miniszteri biztosként az intézményrendszer megreformálásában is részt vesz majd. A Klik gazdálkodási és strukturális problémáinak megoldásával, valamint az új fenntartói rendszer kidolgozásával Jenei Zoltánt, a Pécsi Tudományegyetem kancellárját bízták meg.

Pölöskeiné – Áder János államfő testvére – 2013-ban főosztályvezetőként került a szakminisztériumba, majd helyettes államtitkárként a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelt.

Tanulmányban bírálta a Klik működését

Az Index 2014 tavaszán számolt be arról a Pölöskeiné által írt tanulmányról, amely megállapította, a szervezeti rendszerben nem különülnek el kellőképpen a feladatok, keverednek a hatáskörök, az erős központosítás működési nehézségeket okoz. Néhány hónap múlva le is mondott az akkori Klik-elnök, Marekné Pintér Aranka.

Tavaly ősszel viszont a Fidesz kihelyezett frakcióüléséről kiszivárgott hírek arról szóltak, hogy kormánypárti politikusok is bírálták Pölöskeinét. Áder János húga állítólag még Czunyinénél is több kritikát kapott: az általa kidolgozott, az intézményrendszer fejlesztéséről szóló terveket a szakemberek koncepciótlannak nevezték.

Hanesz távozása nem volt váratlan. A Czunyinét váltó Palkovics László államtitkár kinevezés után már utalt arra, hogy küszöbön áll egy vezetőváltás. Hanesz a pedagógustiltakozások felerősödése után hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, majd az RTL kamerája előtt elismerte: két hónapja csakis béreket tudtak fizetni, más számlák kiegyenlítésére nincs elegendő forrás.

Kifizetések helyett csöpögtetés

A hiánygazdálkodás szimbólumává váló Klik körüli botrányok szinte felsorolhatatlanok, a legújabb, hogy az intézményfenntartó nagyjából ötvenmillió forinttal tartozik a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) – nyilatkozta a Népszabadságnak Galló Istvánné, az érdekvédelmi szervezet elnöke.

Pedig a szakszervezeti tagok fizetéséből minden hónapban levonta az állam a tagdíjat, ám ennek átutalása a PSZ számlájára vagy késik vagy nem történt meg.

Gallóné úgy fogalmazott, azért becsült az ötvenmilliós összeg, mert a Klik néha „csöpögtet”, így szinte lehetetlen megmondani, hogy mennyi is a komplett tartozás. Múlt pénteken a PSZ központi irodájával szemben az intézményfenntartó 12,3 millióval tartozott, a szakszervezet megyei szervezeteinek pedig ennek a háromszorosával.

Ezért hétfőn már azt tervezték, fizetési meghagyást küldenek a Kliknek, illetve levélben kértek magyarázatot annak elnökétől, Hanesz Józseftől. Gallóné szerint ezt követően utalt valamennyi pénzt az intézményfenntartó, de még mindig több tízmilliós a tartozás.

A szakszervezeteknek nagyon rosszkor jött a tagdíjbevételeik elmaradása. Mindkét ágazatban az utóbbi hónapokban erősödtek a tiltakozó mozgalmak, a PSZ 110 buszt bérelt a február 13-i Kossuth téri pedagógus tüntetés megszervezéséhez. Azóta a tartalékaikat élik fel. Gallóné ennek ellenére sem gondolja azt, hogy az állami szervek szándékosan csúsztatnák a kifizetéseket.

Forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: