Otthon / Migráció / Káosz és pánik a nyugat-balkáni útvonalon
A kép forrása: internet (illusztráció)

Káosz és pánik a nyugat-balkáni útvonalon

Magyarország, Ausztria és Szlovénia kivezényelte katonaságát a határra, Szerbia olyan határozatot hozott, hogy szükség esetén teljes készültségbe helyezi a hadsereget, a horvát kormány ugyanakkor a rendőrségre bízza határai védelmét az illegális bevándorlással szemben – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

 

A lap idézi Tomislav Karamarko horvát miniszterelnök-helyettest, aki a hét végén újságíróknak azt mondta: a kormány mindent megtesz, hogy megvédje az országot és annak állampolgárait, a katonaságot pedig csak a végső esetben veti be. Korábban Miro Kovac külügyminiszter is arról beszélt, hogy Horvátország szükség esetén drasztikus szigorításokat vezet be.

A Jutarnji List mindazonáltal ugyanakkor úgy tudja, hogy a kormány nem tervezi a katonaság kivezénylését a határra.
A horvát rendőrségnél 25 ezer fő szolgál, a katonaságnál 10 ezer fővel kevesebb, és a költségvetésük is sokkal alacsonyabb – mondta a lapnak egy, a kormányhoz közeli forrás. Egyelőre nincs szükség a hadsereg bevetésére, amennyiben pedig a kormány úgy dönt, kivezényli a katonaságot a határra, számos törvényt kell előtte megváltoztatnia – tette hozzá.

A magas rangú tisztségviselő arról is beszélt, hogy a hadsereg logisztikai feladatokat láthat el, ugyanakkor a rendőrségnek be kell bizonyítania, hogy képes megvédeni az ország határait, máskülönben Horvátország soha nem lesz a schengeni övezet tagja.
Karl Erjavec szlovén külügyminiszter a szlovén közszolgálati televíziónak adott vasárnap esti interjújában arról beszélt: szkeptikus az Európai Unió és Törökország között a menekültválság ügyében létrejött megállapodással szemben.
A miniszter jó megoldásnak tartja, hogy a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok az osztrák intézkedésekhez alkalmazkodva irányítják a migránsáradatot.

Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői másfél héttel ezelőtt megállapodtak arról, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát. A korlátozás és egyéb szigorítások miatt meredeken csökkent az elmúlt egy hétben a Horvátországba és Szlovéniába érkező közel-keleti bevándorlók száma.

A zágrábi belügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 656 493 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szombaton és vasárnap közel 800 fő lépte át szerb-horvát határt.

Ljubljanai adatok szerint a horvát-szlovén határt szombaton 382, vasárnap 358, hétfőn 6 óráig pedig egyetlen migráns sem lépte át. Februárban összesen 34 795 migráns érkezett a volt jugoszláv tagköztársaságba. Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint tavaly október közepe óta 476 184 illegális bevándorlót regisztráltak.
Szlovéniában a hét végén továbbra is több helyszínen szerveztek tüntetéseket a kormány által tervezett befogadóállomások létesítése ellen. Ljubljanában szombat délután rohamrendőrök és lovas rendőrök fékezték meg a migránsok befogadása ellen és a migránsok befogadása mellett tüntető közel kétezer fős tömeget az összetűzéstől.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiutasították az országból babócsai migránsokat

A migránsokat három évre kiutasította a bíróság hazánk területéről. Az ítélet jogerős lett, mert az …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: