Otthon / Migráció / Földi: lőparancs kellene a határon
A kép forrása: internet

Földi: lőparancs kellene a határon

„Nem azt mondom, hogy lőni kell, hanem azt mondom, ha bevetjük a katonákat, (…) akkor azt csak lőparanccsal szabad megtenni” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint nem migráció, nem népvándorlás, hanem invázió zajlik Európában. Ha ezt elismernék Európában, akkor azt lehetne mondani, hogy az embercsempészek szabotőrök, akik a hátországban támadják a védelmet, és így rájuk nem vonatkozna a hadifogolytörvény.

Kidöntötték a kerítés egy részét a migránsok a görög-macedón határon hétfő délelőtt, a macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, de sokan átnyomultak macedón területre. A hatóságok erősítést küldtek a helyszínre, a rendőrség különleges egységei helikopterekkel figyelik a határt, valamint vízágyúkat telepítettek a kerítéshez.

Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint hasonló jelenség történt a macedón határnál, mint tavaly Röszkénél. A migránsok akkor megpróbáltak áttörni, a magyar hatóságok viszont ezt igyekeztek megakadályozni, a szerb rendőrök pedig mindezt végignézték. Holott ez mindkét országban bűncselekménynek számít. A szerbeknek is és a görögöknek is védeniük kellene a határt – értékelte a helyzetet Földi László biztonságpolitikai szakértő az M1 műsorában.

Újra fontos definiálni a helyzetet – jegyezte meg a szakértő. Itt szó nincs migrációról vagy népvándorlásról, ez egy invázió. Ennek pedig az a jellegzetessége, hogy csak megelőzni lehet, megállítani nem. Ha ennek során Görögország elesik, akkor a többi ország is ugyanerre a sorsra jut – tette egyértelművé a stúdióvendég. Úgy vélte: katonákat nem szabad fegyverek és lőparancs nélkül leküldeni a harcálláspontokba. „Nem azt mondom, hogy lőni kell, hanem azt mondom, ha bevetjük a katonákat, (…) akkor azt csak lőparanccsal szabad megtenni” – hangsúlyozta. Mégpedig azért, mert ezek az emberek, akiket lehet persze menekülteknek is nevezni, nem rettennek meg a fegyverek látványától, náluk ugyanis azokat nem mutogatják, hanem használják. A migránsokat ez nem fogja visszatartani.

Jelen pillanatban nincs lőparancs Európában – hangsúlyozta. „Azt gondolom, hosszú távon ne is legyen, hiszen nem az a cél, hogy emberek haljanak meg, de akkor ne tegyünk olyan szimbólumokat, melyek tovább hergelik ezeket az „invázorokat”, és főleg azokat, akik a tömeget irányítják. A tömeg áldozat lesz akkor is, ha túléli, és akkor is, ha itt marad, vagy vissza kell mennie. Mindezek tükrében az invázió megelőzése lett volna fontos – jegyezte meg.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Angela Merkel korábbi szavai, melyek szerint nem kell változtatni a német menekültpolitikán, „jól ki van az találva”, már nem meghívólevélnek, hanem további bíztatásnak tekinthető. Földi szerint nem háborús helyzet alakult ki a Macedóniában, a háború már tart. Míg az egyik fél, a támadó ezt tudomásul veszi, addig a másik fél, akinek védekeznie kellene, nem. De ha Angela Merkel például azt mondaná, hogy konfliktusba fulladt az amúgy jó szándékú menekültpolitika, akkor meg lehetne változtatni a kifejezéseket, és többé nem embercsempészekről beszélnénk, hanem szabotőrökről, a háborúban ugyanis így hívják azokat, akik a hátországban támadják a védelmet. A genfi konvenció értelmében a hadifogoly státusz nem vonatkozik a kémekre és a szabotőrökre, így azonnal ki lehetne őket vonni a rendszerből. Napjainkban viszont egy elfogott embercsempészt ügyvédek tömegei védik az érdekei mentén – közölte.

A görögök felelőssége, hogy két okmánnyal lehessen megérkezni a partokhoz. Az egyik az útlevél, a másik a vízum, aki viszont nem rendelkezik ezekkel a papírokkal, nem teheti be a lábát Európa földjére. Földi László a NATO-tag Törökország viselkedését sem érti. Nem az a feladata, hogy zsaroljon, hanem kötelessége lenne saját jogon megakadályoznia az inváziót, függetlenül attól, hogy azt támogatják, vagy sem. Az egy másik kérdés, hogy a többi tagországnak jól felfogott érdeke lévén eszközökkel, pénzzel támogatnia kellene a törököket.   Mivel azonban ők ezt nem teszi meg, a példastatuálás érdekében fel kellene függeszteni Törökország NATO-tagságát. Így aztán Görögország magára maradt – értékelte a helyzetet Földi László.

Nem olyan ördöngösség kitalálni, mit kellene tenni a határ mentén. Ha mi kimennénk az utcára tüntetni, és ezt nem jelentenénk be, akkor a rendőrség nagyon helyesen azonnal feloszlatna minket, és le is tartóztatna – sorolta Földi. Ha kiabálnánk a fennálló rend ellen, akkor börtönbe zárnának minket, ha pedig drasztikus módon áttörnénk a határt, akkor a másik oldalon le is lőnének. Manapság azonban mindenki retteg Brüsszel haragjától, és Angela Merkel politikájának uszályába került, ahonnan nagyon nehéz kitörni, mert ha azt valaki megteszi (pl. a V4 országok), akkor azokat kollaboránsoknak tartják, nem pedig azokat, akik együttműködnek az invázióval – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő a műsorban.

MTI

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiutasították az országból babócsai migránsokat

A migránsokat három évre kiutasította a bíróság hazánk területéről. Az ítélet jogerős lett, mert az …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: