Otthon / Barcsi hírek / Katonák a Dráva partján
A kép forrása: internet (illusztráció)

Katonák a Dráva partján

Évtizedeken át alig láttak katonát Dél-Somogy vidékén is. Az öngyilkosan hülye merkeli politika biztatására felpörgött kontinensfoglaló népvándorlás miatt viszont térségünkben is megnőtt a katonai jelenlét. A lakosság örül a honvédség jelenlétének, a katonák társadalmi elfogadottsága pedig nőtt az elmúlt időszakban. Barcson is elhelyezésre került egy század, de vajon mindenki megbecsüli-e a határainkat védő fegyvereseket?

helló: Képviselő úr már régebb óta tervezte a TIT volt iskolaépületében létesült barcsi minilaktanya meglátogatását, tudomásunk szerint ez most megtörtént. Mi volt a látogatás célja? Hogy történik egy ilyen vizitáció?

Ander: Az őszi migránscunami után békésebb hónapok következtek, de a biztonságpolitikai szakértők mind egyértelműsítették, a hírek pedig alátámasztják azt, hogy irdatlan bevándorlótömegek vannak úton. A tavaszi jobb idők beköszöntével pedig ez az áradat ismét nekilódulhat, és minden előfordulhat. Képviselőként feladatom, hogy a védelmi feladatokat támogassam, a katonák felé pedig kifejezzem, hogy a Jobbik nagyra értékeli a határok biztosításában végzett munkájukat.

helló: Sokan emlékeznek arra a parlamenti felszólalására, amit a Zákányban szolgálatot teljesítők tiszteletére, illetve a migránspátyolgatók ellen mondott el.

Ander: Ennek örülök. Tényleg sokan nézték meg a Hadsereg-szétkergető Linder Béla is büszke lenne rátok című felszólalásomat a videómegosztókon.

helló: Egy országgyűlési képviselő egyébként bárhova bekukkanthat?

Ander: Nézze, a képviselői igazolvány sok mindenre feljogosítja a birtokosát, de azért egy ilyen látogatásnak is megvan a maga protokollja. Én például előtte levelet írtam a Honvédelmi Minisztériumba, majd telefonon folytattuk az egyeztetést az illetékesekkel.

helló: Kik voltak ott a barcsi helyőrségben folytatott beszélgetésen?

Ander: Értelemszerűen a HM részéről is képviseltették magukat, és ott volt a Barcson szolgálatot teljesítő század parancsnoka, valamint a déli megyék határvédelmében résztvevő katonai alakulatok ezredesi rangú parancsnoka is.

helló: Miről beszélgettek? Már ha nem hadititok?

Ander: Egyáltalán nem az. Sok minden szóba került a katonai életpálya bérfelzárkóztató lépéseitől kezdve a haderőtoborzásig bezárólag.

helló: Azt lehet tudni, hogy honnan vannak a városban szolgálatot teljesítő katonák?

Ander: A pápai és a tatai alakulatoktól vezényelték őket Barcsra.


helló: Milyen rotációban váltják őket? Meddig vannak távol a családjuktól?

Ander: Négyhetente váltják egymást. Nyilván nem túl örvendetes távol lenni az otthoniaktól, de parancsnok úr gondoskodó elöljáró benyomását alakította ki bennem. A poroszos katonai fegyelem és a beosztottakkal szembeni humánum arányos ötvözete bontakozott ki a szavaiból.

helló: Városszerte többen is beszélik, hogy a katonák nem mehetnek a strandfürdőre. Igazak ezek a hírek?

Ander: Őszintén felhoztam ezt a kérdést is. Elmondtam parancsnok úrnak, hogy hozzám is érkezett olyan jelzés, amely szerint valakinek nem tetszett a katonáink strandon való jelenléte, és gyakorlatilag nem látogathatják az intézményt.

helló: És? Mi a válasz?

Ander: Parancsnok úr biztosított róla, hogy a katonák számára engedélyezett napi kétórás kimenő során a katonák továbbra is igénybe vehetik a fürdőt. Magam is meg lettem volna lepődve, ha ez nem így történik, hiszen polgármester úr hónapokkal ezelőtt a nyilvánosság előtt biztosított arról, hogy a város garantálja ezt.

helló: Ez megnyugtató. Sokaknál kivágta a biztosítékot ez az (ál)hír.

Ander: Ma is kaptam ezzel kapcsolatos üzenetet. Be kell valljam, amikor először hallottam, nekem is elakadt a szavam. Kerek perec kifejtettem ezzel kapcsolatos álláspontomat parancsnok úrnak. Az a kényes, finomkodó jómadár (már ha volt ilyen), akinek esetleg nem tetszett a katonák jelenléte, vajon, kihez fordulna segítségért, kitől várná a védelmet, amikor az afrikai és ázsiai migránshordák rázúdulnak a határra, esetleg áttörik azt? Talán jobban tetszene neki, ha a mi fürdőinket is olyan normális együttélésre képtelen erőszakoskodó állatok lepnék el, mint az Németország egynémely városának fürdőjében megtörtént? Az otthonuktól távol lévő, minket védő katonáknak megjár ennyi a város részéről. Szerencsére parancsnok úr csak pozitívan tudott nyilatkozni a város támogató hozzáállásáról.

helló: Örvendetes, hogy az illegális betolakodóktól a hazát védeni hivatott katonák esetleges alantas hátba döfésével szemben ilyen széles konszenzus alakult ki. Jelzés ez minden potenciális fondorkodó számára. Sajnos, jól tudjuk, hogy vannak olyanok, akik úgy tekintenek az ország és nemzetünk őreire, mint a gonosz militarizmus idejétmúlt örököseire.

Ander: Szerintem ugorjunk. Amikor féltik a hátsójukat, akkor az ilyen kényeskedők is azt várják, hogy a katonaság, rendőrség megvédje őket.

helló: Meddig maradnak a katonák? Lesz állandó helyőrség Barcson?

Ander: Nem tartom valószínűnek, hogy a közeljövőben visszarendelnék őket. Látni kell, hogy olyan nemzetközi folyamatok zajlanak, amelyek lehet, hogy még sokáig meg fogják követelni a fokozott készültséget a határaink mellett.

helló: Ezen túl van egyébként gyakorlati haszna a katonák ittlétének?

Ander: Hogyne lenne! Parancsnok úr megbízható bűnügyi statisztikákat említett, amelyek szerint van visszatartó ereje a határsáv katonai „megszállásának”. A bűnözők visszavettek a lendületből, nem történik annyi bűncselekmény. És ott van egy másik tényező, amit hangsúlyosan pozitívnak értékeltem. Ez nem más, mint a szubjektív biztonságérzet növekedése. A legtöbb embert – leszámítva néhány szélsőliberális fantasztát meg rózsaszín ködbe burkolózó zsúrpubit – örömmel, megnyugvással tölti el, ha egyenruhást lát az utcán. Igenis masírozzanak csak a katonák! Mi köszönjük, hogy itt vannak, és fokozzák a város, a környék biztonságát! Erőt, egészséget kívánunk nekik.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiürült a kaposvári kórház beteg gyermekeinek kincsesládája, így segíthetünk megtölteni!

A Nevetnikék Alapítvány régóta jelen van a kaposvári kórház gyermekosztályán, és a kincsesládáikból már rengeteg …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: