Otthon / Történelem / Napi történelem: Ezen a napon született id. gróf Andrássy Gyula – 1823. március 3.
A kép forrása: internet

Napi történelem: Ezen a napon született id. gróf Andrássy Gyula – 1823. március 3.

1823. március 3-án született az Osztrák–Magyar Monarchiában talán legnagyobb karriert befutó magyar politikus, id. gróf Andrássy Gyula, aki igen változatos életpályán jutott el a közös külügyminiszteri székig.

Fiatalkorában katonaként és diplomataként is részt vett a szabadságharcban, amiért Világos után halálra ítélték; később bécsi politikusként csak a „szép akasztott férfiként” emlegették. A történelem szeszélyeire ékes példa, hogy Andrássy lett a kiegyezés utáni első magyar miniszterelnök, és épp ő végezte a nádori teendőket Ferenc József 1867-es koronázási ünnepségén. Pályája csúcsán, külügyminiszterként  (1871-79) nemzetközi hírnévre tett szert, barátságot ápolt például Bismarck német kancellárral is, és a berlini kongresszuson (1878) ő képviselte a Monarchiát.

A korban férfiideálként tekintettek rá, ennek is köszönhető, hogy Erzsébet királynéval való barátsága olyan – egyébként alaptalan – pletykákat eredményezett, melyek máig uralják a Sisi-történeteket. Andrássy 1890-ben hunyt el, hosszú betegség után.

Forrás: rubicon.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

1956. október 23. Budapesten kitör a forradalom

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: