Otthon / Ország-Világ / Több ezer tonna szeméttől szabadul meg az ország
A kép forrása: hirado.hu

Több ezer tonna szeméttől szabadul meg az ország

Több mint 170 ezer önkéntes, közel 1600 helyszín, mintegy 2300 tonna összegyűjtött szemét és közel másfél milliárd forint értékű elvégzett munka – ez a tavalyi TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció mérlege. Az országos nagytakarítás idén is folytatódik.

A TeSzedd! két éve csatlakozott az Európai Bizottság által kezdeményezett LIFE+ program részeként meghirdetett Tisztítsuk meg Európát! akcióhoz, amelyet összesen 27 európai uniós, és öt, a közösségen kívüli ország rendez meg. A magyar önkéntesek ráadásul Európa legaktívabbjainak számítanak. Tavaly ugyanis Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét.

Magyarország legsikeresebb önkéntes szemétszedési mozgalmát várhatóan idén is tavasz végén rendezik meg. Tavaly, az ötödik TeSzedd! már több szempontból is rekordot döntött: önkéntesben és szemétben egyaránt túlszárnyalta az eddigi éveket. A szervezők ezért okkal remélik, hogy idén ismét szép számmal lesznek jelentkezők az akcióra.

A tavalyi országos nagytakarításon az akció első évében számolt 50 ezer résztvevő után már 170 ezer fölé emelkedett az csatlakozók száma. Rekordmennyiségű, mintegy 2300 tonna szemetet szedtek össze 1590 helyszínen és ezzel mintegy 1,5 milliárd forint értékű munkát végeztek el.

A legtöbb, közel 14 ezer önkéntes Pest megyében dolgozott, a második helyen a Hajdú-Bihar, a harmadikon pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek végeztek.

A városok közül Budapest mellett Püspökladány, Mosonmagyaróvár, Hatvan, Hajdúnánás, Szombathely, Edelény, Karcag, Fertőd és Miskolc önkéntesei tisztították meg legaktívabban a környezetüket.

A szervezőknek az akcióval egyúttal nevelő szándékuk is van: hiszen aki beáll szemetet szedni, az nem valószínű, hogy szétszórt hulladékot hagyna maga után.

„Ha a kukába kerül a szemét, akkor nincs mit összeszedni. Emellett célunk az is, hogy minél többen ráérezzenek az önkéntesség ízére. Hiszen az eldobált szemét összeszedése, az illegális hulladéklerakók felszámolása mellett a társadalmi szemléletformálás, a környezet iránti érzékenység és az önkéntesség fontosságának erősítése is célja az akciónak” – hangsúlyozzák a szervezők.

Az idei kampány részleteit kedden ismerteti V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, valamint Búsi Lajos, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóságának megbízott főigazgató-helyettese.
MTI

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: