Otthon / Ország-Világ / Az Országos Roma Önkormányzat elnöke újfajta működést ígér
Balogh János, a Országos Roma Önkormányzat vitatott módon megválasztott megbízott elnöke újságíróknak nyilatkozik a szervezet budapesti székházában 2016. január 22-én. MTI-fotó: Balogh Zoltán

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke újfajta működést ígér

Teljesen új alapokra helyezik az Országos Roma Önkormányzat működését – jelentette ki az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának keddi ülésén az ORÖ másfél héttel ezelőtt megválasztott vezetője.

Balogh János közölte: a kormányzattal és a bizottsággal is együttműködnek.

“Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyarországi cigányság becsülete, hitele helyreálljon”, és már el is kezdődött az ehhez szükséges tisztújítás és szemléletváltás – fogalmazott.

Azt mondta, az 1995-ös megalakulás óta volt pártosodás az országos önkormányzatban, és hozzátette, nem tudja garantálni, hogy a jövőben nem jelennek meg a sajtóban “egyéni, pártos érdekek”.

Megjegyezte: a személyi változások miatt lesznek olyan projektjeik, amelyek lezárásának időpontja módosulhat.

Az ORÖ elnöke kitért arra, hogy vannak anyagi nehézségeik; hiányt, kifizetetlen beszállítói és rezsiszámlákat örököltek az előző vezetéstől.

Elmondta, hogy már felmondott két, az előző vezetés által kötött “irreális” ügyvédi megbízást, és iratok, elszámolás hiányát észlelték.

Arra hivatkozva, hogy megválasztott elnökként a múlt hétfői volt az első munkanapja, Balogh János azt jelezte: körülbelül egy hónap múlva lesz teljes áttekintése az ORÖ helyzetéről.

Kedden a bizottság előtt Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy a korábbinál jóval eredményesebbé vált működésük a szószólói rendszer bevezetése és a megnövekedett anyagi támogatás révén, így tavaly negyvennél is több rendezvényt tarthattak.

A magyar kormányzattal együttműködve nyolc kamionnyi segélyt juttattak el a háború sújtotta Ukrajnába, ennek felét Kárpátaljára, emellett mintegy hétszáz olyan gyereket nyaraltattak Magyarországon, akiknek a szülei meghaltak, megsebesültek a harcokban, vagy akik menekültekké váltak.

Terveikről szólva az önkormányzat elnöke kiemelte, szeretnének saját óvodát, illetve valamelyik magyar iskolában egy ukrán osztályt indítani, régi nehézségként említette ugyanakkor, hogy nincsen a közösségnek ukrán anyanyelvű papja, sem a hitéletéhez temploma.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: