Otthon / Nagyatádi hírek / Nem utasította vissza Nagyatád képviselő-testületének többsége a betelepítési kvótát
A kép forrása: www.magyarszallashely.hu (illusztráció)

Nem utasította vissza Nagyatád képviselő-testületének többsége a betelepítési kvótát

Nemcsak Barcson, hanem meglehetősen Nagyatádon is nagyobb hullámokat keltett a Kormány önkormányzatok számára megküldött bevándorlásügyi felhívása a képviselő-testületi tagok között.

Azt szerette volna a Kormány, hogy minél több képviselő-testület csatlakozzon ahhoz a felhíváshoz, amelynek értelmében a települések visszautasítják az EU (portálunk véleménye továbbra is az, hogy ez elmebeteg, öngyilkos) bevándorlásügyi magatartását. Mondják ki a helyi közösségek, hogy elutasítják azt az EU-s tervet, hogy kvóta alapján mingránslerakattá változtassák a hazánkat.

Sajnos nem volt Nagyatádon egyetértés ezen előterjesztéssel kapcsolatban, hiszen a képviselő-testület többsége elutasította ezt a javaslatot. Furcsa, hogy akadnak olyan nagyatádi képviselők, akik feltehetőleg, a jegyzőkönyv alapján – szívesen telepítenének be olyan szociokultúrából érkező egyéneket, akik nem valószínű, hogy betartanák az együttélés írott és íratlan szabályait. Ezek az emberek nem tudnának beilleszkedni a több mint ezer éves keresztény gyökerekkel rendelkező Magyarországba. Ez elképzelhetetlen. Ezért is olvastuk kicsit elborzadva a testületi ülésen elhangzottakat. Mindenkinek szíve joga az, hogy miképpen szavaz, de belátásunk szerint Dél-Somogynak, Nagyatádnak és Barcsnak nem bevándorlókra és migránsokra van szüksége, hanem azokra a szakmunkásokra, diplomásokra, akik a bizonytalan egzisztenciális okok miatt elhagyni kényszerültek a hazánkat.

De lássuk, hogy a jegyzőkönyv alapján mit is mondtak a képviselők a 2016. január 28-i képviselő-testületi ülésen: (összefoglalva közöljük, mert vannak terjedelmes képviselői hozzászólások)

Először Kárpáti László, a Fidesz helyi képviselője adta elő az előterjesztését, melyben kifejtette azt, hogy biztosan találkozott mindenki már az elmúlt fél-egy év során az Európát érintő problémával, amiből sem Magyarország, sem Somogy megye nem marad ki. Bővebben elmondja az előterjesztés lényegét, hogy Magyarországot veszély fenyegeti, amitől meg kell védeni a hazát, illetve nem szabad engedni, hogy ránk erőszakolják a betelepítési kvótát. A végén pedig megkérte a testületet, hogy álljanak ki Kormány mellett.

Az első hozzászóló Németh Csaba, aki a Nagyatádért Egyesület színeiben került be a képviselő-testületbe. Már az elején leszögezte, hogy nem támogatja a téma napirendere vételét. Úgy indokolta ezt a döntését, hogy amikor meghallja ezeket a kifejezéseket, benne is hasonló érzelmi reakciókat vált ki, ezért csak magánszemélyként lehet ezt megtárgyalni, mint ahogy a Fidesz is tette az aláírásgyűjtésével. Testületi tagként nagyobb a felelőssége, más a megközelítés – állítja Németh képviselő. Ezután pedig hosszasan taglalalta a migrációs helyzetet, az Európai Uniós csatlakozásról ejt szót, annak a kötelességeiről, melyek Magyarországra is vonatkoznak, illetve hogy lesznek olyan dolgok, amelyek előnnyel járnak az EU-s tagsággal, de azzal is szembesülhet az ország, hogy “a fekete levesben részesül.” Párhuzamot állít fel a 90″-es években zajlott romániai események, a jugoszláv háborús és a mostani migrációs helyzettel kapcsolatban.

A portálunk szerkesztői nem igazán értik, mi alapján lehet ezt a két teljesen különböző esetet összemosni.

Sajnálta azt, hogy nem előbb kapták meg az előterjesztést, mert akkor több ideje lett volna áttanulmányoznia azt, így csak a médiából hallott információkat tudja – ezért nehéz számára az, hogy testületi tagként megítélje ezt a helyzetet. Befejezésként szóba hozta a V4-eket, azt is elmondja, hogy nem írta alá a Fidesz aláíróívét a migrációval kapcsolatban, illetve hogy kételyei vannak.

Dr. Novák János független képviselő jónak tartotta a javaslatot, amit támogatni is fog. Ezek után hosszasan taglalta a hozzászólásában, hogy Magyarország nincs olyan gazdasági szinten, mint a nyugat-európai országok. Magyarországon alacsonyabb az életszínvonal, egyáltalán nem tudunk befogadni menekülteket, hiába akarják kvótával ránk erőszakolni.

Simonné Tóth Mária jobbikos képviselő pedig a hozzászólásában jelezte, hogy ezt a kérdést pártpolitikai hovatartozás nélkül kell kezelni, hiszen elsődleges a hazánk és a nagyatádiak biztonsága. Nem tudja összemosni a 90′-es években zajlott délszláv háborúval a mostani migrációs helyzetet. Megjegyzi, hogy nehogy úgy járjanak, mint ahogy a gimnáziummal: kapnak egy kész csomagot a Kormánytól.

Sasvári Tamás alpolgármester, a Nagyatádért Egyesület képviselője is elmondta a véleményét az előterjesztésről. Úgy gondolja, nem a képviselő-testület kompetenciája az, hogy ezen kérdésben állást foglaljon. Örül annak, hogy van lehetőség ezt a témát megtárgyalni Ezek után kioktatva a képviselő-testület tagjait elmagyarázza hosszasan, hogy kik a menekültek, kik a migránsok, kik a terroristák, illetve azt is megjegyzi, hogy drasztikus, kemény véleménnyel van a migránsokról. Végül pedig a Kormányt ostorozza, hogy eddig nem igazán volt kíváncsi a lakosság véleményére akkor, amikor a trafikokról döntöttek, az alkotmány módosításakor, a vasárnapi zárva tartásról. Attól is tart, hogy megoszlik Nagyatád Város lakosságának a véleménye, mert ha a képviselő-testület hoz egy döntést, az valakinek tetszeni fog, valakinek nem.

Vajon, mennyi olyan döntést hoz egy önkormányzat, ami mindenkinek tetszik? – hellodelsomogy.hu szerk.

Újra Novák János képviselő kér szót, aki elmondta, hogy nem csak a baloldali és a jobboldali médiából ömlik az információ, hanem az európai szinten mindenhonnan, melyek alapján arra lehet következtetni, hogyha továbbra is befogadja a migránsokat és szét osztja a tagállamok között az Európai Unió, akkor tönkre fogják tenni az európai kultúrát. Szerinte a józan észnek túl kell lennie a humanitárius gondolkodáson Javasolja, hogy mindenki a saját lelkiismerete szerint szavazzon és ügyrendi kérdésként név szerinti szavazást javasol.

Ormai István polgármester is elmondta a véleményét a témával kapcsolatban, aki szerint a Fidesz egy pártpolitikai kérdésként kezeli mindezt, és még nem volt a nagyatádi képviselő-testület előtt ilyen előterjesztés. Ormai szerint nincs kvóta, nincs napirenden az Európai Unióban. Majd ezután a Fideszről beszél, hogy ez az előterjesztés egy pártpolitikai akció. Azt sem érti, miért rángatják bele az ön kormányzatokat ebbe bele, hiszen ez egy olyan kérdés, amit úgy is az Európai Unió fog tárgyalni és döntést hozni. Ormai István azt is fájlalja, hogy nem kérdezték meg eddig az önkormányzatokat egyetlen kérdésben sem, most pedig hirtelen fontossá vált a helyi közösségek véleménye. Arra kéri Kárpáti Lászlót, vonja vissza az előterjesztését.

Ormai István polgármester leszögezi, hogy amennyiben ezt az előterjesztést a testület elfogadja valótlan adatok, valótlan állítások alapján, akkor egy politikai állásfoglalást fogadnak el, annak a kormánynak, amelynek erre politikai szempontból van szüksége, akkor azzal, hogy megteszik, azt is megteszik, hogy igen, lenullázzák, tönkreteszik, felülírják a 90′-es évek Nagyatádját, a befogadó várost. Felülírják, le nuállázzák, semmissé teszik, ha egy ilyen határozatot elfogadnak. Szerinte legalább erre tekintettel azt kell mondani, hogy nem.

Kárpáti László képviselő hozzászólásában jelzi, hogy nem vonja vissza az előterjesztését. Majd arról beszélt, hogy a ’90-es években egészen más kultúrából érkeztek a menekültek, de jelenleg egy olyan kultúra szeretne idejönni, amely nem most, hanem majd a későbbiekben fog fájni.

A képviselő-testület egy része úgy döntött, hogy nem kívánja támogatni ezt az előterjesztést, a testület másik része pedig igennel szavazott, még akkor is, ha politikai döntést kellett meghozniuk, hiszen első a hazánk és a nagyatádiak biztonságának védelme.

A Nagyatádért Egyesület képviselő-csoportja részéről majdnem mindenki nemmel szavazott, kivéve Kovács Károlyt, aki valami oknál fogva úgy döntött, hogy tartózkodik inkább, és így döntött Boros Bálint független képviselő is. A Fidesz képviselői, illetve a jobbikos testületi tag – Novák János független képviselővel közösen igennel szavaztak, de mindhiába, hiszen kevesek voltak ahhoz, hogy megvédjék a nagyatádiakat.

 • Boros Bálint: tartózkodott
 • Czimbalek József: igen
 • Kárpáti László: igen
 • Kovács Károly: tartózkodott
 • Melles Zoltán: igen
 • Németh Csaba: nem
 • Dr. Novák János: igen
 • Sasvári Tamás: nem
 • Simonné Tóth Mária: igen
 • Simonovics Józsefné: nem
 • Ormai István: nem

Adatok forrása: nagyatad.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tisztújítás: közülük kerülhet ki a Jobbik következő vezetése

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: