Otthon / Migráció / Törökország kész visszafogadni a menekülteket
A kép forrása: internet

Törökország kész visszafogadni a menekülteket

Görögország, a migránsválság, valamint az uniós csatlakozás állt a török és a görög kormányfő izmiri találkozásának középpontjában. A keddi uniós-török csúcson történt megállapodástervezetről Davutoglu már kijelentőmódban beszélt a török-görög találkozó után, azonban ezekről a tervekről még nem született végleges megállapodás az Európai Unió tagállamai között, a jövő heti EU-csúcstalálkozón tárgyalnak majd újból róluk.

“Törökország vissza fogja fogadni a menekülteket” – mondta Davutoglu. “De cserében az EU ugyanolyan számban vesz fel majd menekülteket” – tette hozzá az előző napi EU-török csúcson körvonalazott megállapodástervezetre utalva.

Beszélt arról is, hogy a schengeni térségben júniustól megszűnne a török állampolgárokra vonatkozó vízumkötelezettség.

Ezekről a tervekről mindazonáltal még nem született végleges megállapodás az Európai Unió tagállamai között, a jövő heti EU-csúcstalálkozón tárgyalnak majd újból róluk.

Partnerség Athénnal

Davutoglu hangsúlyozta, hogy a török kormány megerősíti a Görögországgal folytatott együttműködést a válság kezelésében. A jobb együttműködés “minimumra fogja csökkenteni a drámai jelenetek számát az Égei-tengeren” – mondta.

Leszögezte, hogy mindkét ország kormánya a migrációs válság terheinek megosztása mellett van. “Törökország és Görögország közös választ ad azoknak Európában, akik úgy vélekednek, hogy Görögországnak és Törökországnak egyedül kell megbirkóznia a válsággal” – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy megállapodtak Athénnel az illegális migráció elleni közös fellépés jogi kereteiről.

A megállapodás célja elvenni az illegális migráció lendületét, de nem fogja megakadályozni a szíriai menekülteket abban, hogy legálisan keressenek menedéket Európában – mondta. “A cél, hogy elvegyük a kedvet az illegális migrációtól és elismerjük azokat a szíriaiakat, akik a táborainkban vannak és akiket az EU be akar fogadni” – fogalmazott Davutoglu.

Kijelentette, hogy Törökország a következő hónapokban elfogadja a vízummentességhez szükséges törvénymódosításokat.

Ciprus is fontos

Davutoglu kitért a kettéosztott Ciprus körüli vitára is, és azt mondta: közel a megoldás.

Az EU-tag Ciprus északi része 1974 óta török megszállás alatt áll, s Törökország nem ismeri el államként az EU-tag Ciprusi Köztársaságot. A törökök lakta részen alakult Észak-ciprusi Köztársaságot viszont csak Ankara ismeri el.

A legfontosabb a legfontosabbak közül: a migránsügy

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerint az EU-török megállapodás segít mérsékelni az Európába érkezők “elviselhetetlen áradatát”, s “egyértelmű jelzést küld a nem háborús országokból érkező migránsoknak, (…) hogy sem a politikai akarat, sem az eszközeik nincsenek meg arra, hogy átkeljenek Európába”.

A körvonalazódó menekültügyi megállapodás értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá újabb öt fejezet megnyitását az uniós csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben.

A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserében be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Az uniós tagországok vezetői a jövő heti EU-csúcstalálkozón tovább tárgyalnak a török kormányfő új javaslatának részleteiről.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiutasították az országból babócsai migránsokat

A migránsokat három évre kiutasította a bíróság hazánk területéről. Az ítélet jogerős lett, mert az …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: