Otthon / Ország-Világ / Ennyit lehet keresni diákmunkával
MTI Fotó: Balázs Attila

Ennyit lehet keresni diákmunkával

A diákok jelenleg több száz állásajánlat közül válogathatnak. Budapesten például a hostess- vagy a különböző animátormunkákért bruttó 900, az adminisztrációs feladatokért 750-850, míg a könnyű fizikai munkáért 650-700 forintot fizetnek óránként.

Adatrögzítés, fénymásolás, iratrendezés – ezek csak az irodai munkák, de számtalan állás közül válogathatnak a diákok, ha úgy döntenek, hogy dolgoznának a tanulás mellett. A közmédia Iskolapad című műsora annak járt utána, hogy megéri-e diákmunkát vállalni.

A műsorban bemutatott budapesti irodában nincs megállása a dolgozóknak, olyan sok a vállalkozásnál a megrendelés, hogy az alkalmazottak munkáját diákok is segítik. Lefűzéstől kezdve a postázáson keresztül a bérjegyzékek rendezéséig mindent csinálnak.

Az Iskolapadnak nyilatkozó Vanyek Dóra a Corvinuson tanul. Az egyetem mellett hetente több mint 30 órát dolgozik, ezzel havonta 70-80 ezer forintot keres. Azt mondja, muszáj diákmunkát vállalnia, mert önköltséges képzésre jár, a tandíj pedig nagyon magas.

„Ezt a pénzt igazából első körben tandíjra, illetve tankönyvekre, jegyzetekre szoktam költeni. Ha esetleg marad, akkor elmegyek szórakozni ismerősökkel, barátokkal” – mesélte a lány.

Tapasztalatok szerint a diákmunka a cégeknek is kedvező, ugyanis a fiatalok folyamatos alkalmazásával költségmegtakarítást lehet elérni.

„Azért alkalmazunk előszeretettel diák munkavállalókat azokban a pozíciókban, amelyekben számos diák dolgozik most a cégünknél, mert a részfeladatokat és a felmerülő olyan adminisztratív háttértevékenységet, amelyekre őket betanítjuk, kiválóan el tudják látni, nagyon fiatalos, rugalmas és dinamikus hozzáállással tudják segíteni a munkánkat” – nyilatkozta Göbl Róbert, cégvezető.

A diákok jelenleg több száz állásajánlat közül válogathatnak. Budapesten például a hostess- vagy a különböző animátormunkákért bruttó 900, az adminisztrációs feladatokért 750-850, míg a könnyű fizikai munkáért 650-700 forintot fizetnek óránként.

A vidéki diákoknak kevesebbel kell beérniük: tapasztalatok szerint munkakörönként az órabérek átlagosan 50-100 forinttal lehetnek alacsonyabbak. Akik nyelvtudással rendelkeznek vagy részt vesznek valamilyen gyakornoki programban, azok akár 1500-2000 forintért is dolgozhatnak óránként.

Tavaly a kormány elfogadott egy minimális vállalkozási díjat, amit ki kell fizetnie egy iskolaszövetkezetnek, ami garantálja a diákok bérminimumát.

Jelenleg a diák “minimálbér” mértéke 639 forint, innen indulnak az órabérek és mennek fel, egészen az 1500 forintos óradíjig.

Tavalyhoz képest egy százalékkal csökkent a személyi jövedelemadó, így az előző évhez képest akár 6-7 százalékkal nettóban többet tudnak a diákok realizálni – ezt már Dénes Rajmund Roland, az egyik szövetkezet vezetője.

Szakértők szerint a diákmunkával nemcsak pénzt lehet keresni, a karrierépítés szempontjából is fontos, hiszen nő a fiatalok kapcsolatrendszere és munkatapasztalatot is szereznek.

„Azért jó diákmunkán dolgozni, mert egyrészt szakmai lehetőségeket biztosít, tehát nyilván, akinek a tanulmányaihoz kötődik, az gyakorlatot is szerez. Aztán megtapasztalom, hogy milyen munkahelyi környezetben dolgozni, tehát ugye nem mindenki velünk egykorú, tehát így alkalmazkodni is kell, kihívás is ez a dolog” – nyilatkozta a műsorban Farkas Evelin.

Szabályok szerint csak az vállalhat diákmunkát, aki betöltötte 16-ik életévét. A munkaviszony létesítéséhez személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya, érvényes diákigazolvány illetve adókártya szükséges.

Szakemberek azt javasolják, hogy a fiatalok iskolaszövetkezeten keresztül szerződjenek le a munkaadóval, ugyanis így a munkabért mindössze 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli, emellett garanciát kapnak arra, hogy keresetüket kifizetik.

Könnyebbség, hogy januártól azok a felsőoktatásban tanulók is végezhetnek diákmunkát, akik félévet halasztanak.

„Lehetőséget adott a kormány a passzívos hallgatók foglalkoztatására. Nem nagyon került még bele a köztudatba, tehát várjuk őket, lehet hivatalosan, legálisan iskolaszövetkezeteken belül munkát végezni. Ez azt jelenti, hogy a passzivált félévük alatt Ők fél éven keresztül tudnak folyamatosan munkát végezni, akár napi nyolc órában is” – hívta fel a figyelmet Dénes Rajmund Roland.

A MÁV-Start néhány hete jelentette be, hogy különböző munkakörök betöltésére mostantól diákok jelentkezését is várják, a vasúttársaság többek között ügyfélirányítót, információs- és adminisztrációs munkatársat keres. Azokat, akik megfelelnek a követelményeknek, napi nyolc vagy 12 órában foglalkoztatják majd.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: