Otthon / Migráció / A keresztények már elmenekültek Szíriából
A kép forrása: internet (illusztráció)

A keresztények már elmenekültek Szíriából

A szíriai keresztények kétharmada elhagyta az országot – jelentette ki szerdán az ENSZ genfi központjában Antoine Audo aleppói kaldeus-katolikus püspök.

Az öt éve tartó belső konfliktus és polgárháború előtt mintegy 1,5 millióan voltak, s a számuk 500 ezerre csökkent. Aleppóban, Szíria második legfontosabb városában 160 ezren éltek, de ma már nincsenek többen 40 ezernél – ismertette az adatokat a püspök, aki szerint ez utóbbiak többsége a kormány ellenőrzése alatt álló területen gyűlt össze.

Audo úgy véli, hogy a szíriai nép többsége Bassár el-Aszad elnök mellett áll, aki “tiszteletet” érdemel, és egy választás esetén a keresztények 80 százaléka őt támogatná. “Még a szunniták is Aszadra voksolnának… kívülről nem lehet kierőszakolni a válság megoldását” – mondta.

Audo a sajtó előtt elítélte az Aszad ellen irányuló “nyugati propagandát”, noha az elnök szerinte sem menthető fel teljesen a felelőssége alól, viszont “a fegyveres csoportokat nem támogatja a nép”.
Aleppó három katedrálisát szinte teljesen lerombolták a polgárháború során. A városban február 27. óta tűzszünet van érvényben, ami kissé könnyebbé teszi a vízhez és áramhoz való hozzájutást.
Audo püspök egy jótékonysági konferencián vesz részt Genfben, lévén ő a szíriai Caritas segélyszervezet elnöke.

Forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: